Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mi
michel555 - 20-11-2009 20:44:34
Geldzaken & Recht

Afkoop kapitaalverzekering nodig indien andere hypotheekverstrekker?

Hallo allemaal,

ik heb bijna 10 jaar gelden een hypotheek bij de postbank afgesloten. rente 6,4%. gelijktijdig heb ik een kapitaalverzekering afgesloten bij een verzekeringsmaatschappij. de rentevergoeding van die kapitaalverzekering is ook 6,4% en de looptijd is 30 jaar. na 30 jaar is het kapitaal van de kapitaalverzekering gelijk aan de hypotheekschuld en kan de hypotheekschuld worden afgelost. het betreft een "kapitaalverzekering eigen woning".

over een aantal maanden loopt de rentevaste periode van 10 jaar af. ik heb inmiddels een aantal gesprekken gevoerd met verschillende hypotheekverstrekkers, onder andere rabobank en de hypotheker. deze gaan er in hun berekeningen van uit dat ik de huidige kapitaalverzekering afkoop en het opgebouwde kapitaal stort in een nieuwe kapitaalverzekering.

om twee redenen vind ik dat niet wenselijk:
1. de rentevergoeding is lager, waardoor ik relatief meer premie ga betalen. deze premie is fiscaal niet aftrekbaar;
2. ik krijg weer te maken met relatief hoge kosten in de eerste paar jaar, wat ten koste gaat van het rendement.

tijdens het gesprek met een medewerker van de postbank/ing vertelde deze mij dat ik de kapitaalverzekering niet hoefde af te kopen maar gewoon kon voortzetten. alleen moest de kapitaalverzkering worden gecedeerd aan de nieuwe geldverstrekker en niet meer aan de postbank.

mijn vraag is dan ook: kan ik bij een nieuwe geldverstrekker een hypotheek afsluiten en de huidige kapitaalverzekering laten doorlopen? oftewel, wie heeft er gelijk: de rabobank en de hypotheker of toch de postbank/ing?

graag jullie reacties!