Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

cb
cbo - 24-04-2014 16:06:03
Geldzaken & Recht

Overdracht vordering op grond van artikel 3:94 lid 1 BW van BTW plichtige onderneming naar een niet BTW plichtige onderneming

Beste lezers,

voor een onderzoek ben ik op zoek naar bepaalde informatie omtrent de overdracht van vorderingen welke middels artikel 3:94 lid 1 bw gedaan wordt.

in eerste instantie is het zo dat de "vordering" van de oorspronkelijke schuldeiser overgaat op een nieuwe schuldeiser.

er zijn uiteraard allerlei vorderingen die overgedragen kunnen worden, bijvoorbeeld:
1. enkel facturen
2. facturen met incassokosten

in nederland kennen we voor de btw plicht eigenlijk heel ruw gezegd maar 2 soorten ondernemingen, de voor de belastingdienst btw plichtige ondernemingen en de niet btw plichtige ondernemingen.

nu is het zo dat wanneer een vordering overgedragen is en de handelingen na overdracht door de niet btw plichtige ondernemingen verricht worden (denk bijvoorbeeld aan het ophogen van incassokosten met btw conform het besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten en betekeningen die conform de btag tarieven opgehoogd worden met btw)

waar ik dus eigenlijk naar op zoek ben is het feit dat de positie van een schuldenaar bij overdracht nadelig kan uitpakken indien de nieuwe schuldeiser een ander btw regime hanteert.

in het bw kan ik geen uitsluitingen dan wel beschermingsgronden vinden op basis waarvan een schuldenaar beschermd kan worden voor extra kosten van bijvoorbeeld een btw bijdrage wanneer er sprake is van een overdracht van een vordering.

dat de handelingen door de nieuwe schuldeiser met btw belast worden is mijn inziens vanzelfsprekend, ik ben eveneens van mening dat het onwenselijk is om een hoofdsom te vermeerderen met btw omdat dit de schuldenaar in een mindere positie plaatst.

enige vorm van bescherming kan ik helaas niet vinden, jurisprudentie onderzoek loopt bij mij ook op niets uit.

zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?