cb
door cbo Apr 24, 2014 om 16:06
Geldzaken & recht

Overdracht vordering op grond van artikel 3:94 lid 1 BW van BTW plichtige onderneming naar een niet BTW plichtige onderneming

Beste lezers,

Voor een onderzoek ben ik op zoek naar bepaalde informatie omtrent de overdracht van vorderingen welke middels artikel 3:94 lid 1 BW gedaan wordt.

In eerste instantie is het zo dat de "vordering" van de oorspronkelijke schuldeiser overgaat op een nieuwe schuldeiser.

Er zijn uiteraard allerlei vorderingen die overgedragen kunnen worden, bijvoorbeeld:
1. Enkel facturen
2. Facturen met incassokosten

In Nederland kennen we voor de BTW plicht eigenlijk heel ruw gezegd maar 2 soorten ondernemingen, de voor de belastingdienst BTW plichtige ondernemingen en de NIET BTW plichtige ondernemingen.

Nu is het zo dat wanneer een vordering overgedragen is en de handelingen NA overdracht door de NIET BTW plichtige ondernemingen verricht worden (denk bijvoorbeeld aan het ophogen van incassokosten met BTW conform het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten en betekeningen die conform de Btag tarieven opgehoogd worden met BTW)

Waar ik dus eigenlijk naar op zoek ben is het feit dat de positie van een schuldenaar bij overdracht nadelig kan uitpakken indien de nieuwe schuldeiser een ander BTW regime hanteert.

In het BW kan ik geen uitsluitingen dan wel beschermingsgronden vinden op basis waarvan een schuldenaar beschermd kan worden voor extra kosten van bijvoorbeeld een BTW bijdrage wanneer er sprake is van een overdracht van een vordering.

Dat de handelingen door de nieuwe schuldeiser met BTW belast worden is mijn inziens vanzelfsprekend, ik ben eveneens van mening dat het onwenselijk is om een hoofdsom te vermeerderen met BTW omdat dit de schuldenaar in een mindere positie plaatst.

Enige vorm van bescherming kan ik helaas niet vinden, jurisprudentie onderzoek loopt bij mij ook op niets uit.

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

1059 2 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

tot15karakters
door tot15karakters - Apr 24, 2014 om 18:05
2189 Antwoorden / 14 Vragen
0

Ervaring ja...maar...
Dit is een consumenten forum dus niet voor dit soort zakelijker vragen.

Daarom toch geen antwoord.

marcel75
door marcel75 - Apr 24, 2014 om 18:55
5124 Antwoorden / 4 Vragen
0

Je kunt als ondernemer niet zelf je btw-regime kiezen. Je bent btw-ondernemer of je bent vrijgesteld.

Als een btw-ondernemer aan een niet-btw-ondernemer iets overdraagt, dan zal hij daarover btw moeten heffen. De niet btw-ondernemer kan verder niets met de btw en zal de door hem betaalde btw derhalve doorberekenen aan de eindafnemer. Niet als btw, maar als vordering.

Voor jou als schuldenaar maakt het onder aan streep ook niet uit. Je had aan de eerste schuldeisers btw moeten betalen, nu het bedrag inclusief btw.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

DS
DS1992 - May 12, 2024 om 00:34
Winkels & webshops

Mag albert heijn de prijs van een bestelling zomaar verhogen?

Onlangs heb ik iets besteld bij albert heijn. Het ging om een voorraad bier voor een festival. De totale prijs was €294,30. Dit bedrag heb ik geaccepteerd.  toen kwamen er nog bezorg kosten bij(logisch natuurlijk) deze bezorgkosten waren €5,70, wat het totaal bracht op €300,-

Na bevestiging stond er in de app dat het te betalen bedrag bij bezorging €300,- was. En dat bleef er ... Lees meer

Gr
Grekoki - May 3, 2024 om 09:47
Computers & telefonie

Welke smartfone maakt mooie foto's?

Ik heb mijn Huawei-telefoon in de trein laten liggen en helaas door niemand "gevonden". Moet dus nieuwe telefoon,gebruik hem het meest om foto's te maken,liefst Natuurfoto's en zo kleurgetrouw mogelijk en was tevreden met mijn Huawei.Denk nu aan Samsung,mijn zus kocht de Samsung A53 5G en gebruikt hem ook het meest het meest om "mooie"foto's te maken en nu zijn de kleuren veel te BLAUW!!! Dus als ... Lees meer

d_
d_dejong - May 10, 2024 om 14:38
Geldzaken & recht

Inning extra bedrag boven op contributie (voetbalvereniging)

Onlangs is er gemeld dat de energiekosten van onze club hoger zijn uitgevallen dan verwacht. Als gevolg hiervan is er naar alle leden een extra rekening gestuurd, bovenop de reguliere contributie, om deze kosten te dekken. Daarnaast is er gedreigd met een spelersblokkade indien deze extra kosten niet worden voldaan. Aan het begin van het seizoen ben ik akkoord gegaan met een verhoging van de cont ... Lees meer