Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sy
sybshops - 11-02-2015 19:21:38
Huishouden & Energie

Kan een bedrijf je zomaar op een blacklist zetten op basis van adresgegevens? Of is dit in strijd met de wet?

Onlangs overgestapt van energieleverancier via gaslicht.com naar de greenchoice. kort na aanmelding via deze site kreeg ik een mail van oxxio of ik even 400 euro borg van te voren wilde overmaken?! dit stond nergens vermeld in de voorwaarden. in eerste instantie dacht ik aan een hoax of oplichterij. na wat googlen bleek: deze methode wordt wel vaker gebruikt wanneer een nieuwe klant wantbetaler is geweest. vrij bijzonder aangezien ik echt letterlijk nog nooit in mijn leven een rekening te laat betaald heb.
na contact met greenchoice bleek mijn vermoeden te kloppen. ik zou op een blacklist staan, maar niet bij greenchoice. dit zou een ander bedrijf voor de greenchoice hebben uitgezocht, namelijk "directpay".

toen ik telefonisch contact zocht met directpay bleek: zij doen een check op basis van adresgegevens. als er ooit een vorige bewoner een keer een rekening niet op tijd heeft betaald, komt dit adres op hun blacklist te staan. mijn adres stond blijkbaar op de blacklist en naar aanleiding daarvan heeft directpay een negatief advies gegeven aan greenchoice. greenchoice wilde daarom alleen doorgaan met de aanmelding als ik eerst 400 euro betaalde.

om dit ongedaan te maken moest ik een aantal gegevens naar een speciaal emailadres mailen van directpay om van hun blacklist af te komen.

al met al heeft dit mij flink wat inspanning, tijd, frustratie en geld (0900 nrs) gekost.

mijn vraag is: mag dit zo maar? is dit wettelijk gezien een legale manier van werken? wat is er gebeurd met onschuldig tot het tegendeel bewezen is?