Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Knowee
Knowee - 05-09-2023 10:35:12
Geldzaken & Recht

Verantwoordelijkheid kinderdagopvang

hallo allen,

onze kinderdagopvang heeft zoals, volgens mij, elke andere kinderdagopvang dezelfde regels. lang verhaal kort hierin is: je moet sowieso betalen, ook als je je kind afmeld. meld je je kind op tijd af, dan krijg je een tegoed wat je kan gebruiken om een andere dag opvang aan te vragen. doe je dit niet dan verdwijnt dat tegoed op 31-12 van dat kalenderjaar.

ik begrijp en steun deze constructie volledig gezien de kinderdagopvang ook gewoon moet draaien als mijn kind er niet is.

echter hebben wij nu sinds de overname van onze opvang te maken met een aanbieder die constant bij ons als ouders aan het zeuren is om tijdig onze kinderen af te melden voor vakanties en de laatste tijd zelfs met verkapte dreigementen komt in de vorm van "wij hebben een tekort aan personeel/uitzendkrachten voor *dagx*. indien mogelijk graag uw kind afmelden anders zullen wij genoodzaakt zijn 1 of meer groepen te sluiten voor die dag".


nu snap ik dat er af en toe sprake is van overmacht en pure pech maar het begint structureel te worden. na enig bespreken met andere ouders kwamen wij allen tot de conclusie dat de tegoeden die wij vaak opstapelen door het jaar heen vanwege vakanties/uitjes/etc niet of nauwelijks in te ruilen zijn. vrijwel elke aanvraag tot een extra dag wordt afgewezen onder het kopje "personeels tekort". in sommige gevallen komt dit neer op 10-20 tegoed dagen die niet gebruikt kunnen worden ondanks dat er wel aanvragen worden gedaan.

sinds de gesprekken met andere ouders vreet dit enorm aan mij. ik ben van mening dat de kinderdagopvang een dienst levert waar alle risico's momenteel bij de afnemer (wij als ouders dus) liggen. er wordt van ons als ouders verwacht dat wij altijd maar betalen (en ga er maar van uit dat als je niet op tijd betaalt dat er direct een herinnering of telefoontje is vanwege de mislukte incasso) maar als wij een keer een tegoed willen opnemen (hoever we dit ook van te voren aanvragen) is het 99 van de 100 keer "sorry personeelstekort - afgekeurd". tegelijkertijd wordt er wel constant van ons verwacht concessies te leveren omdat de opvang niet genoeg mensen kan optrommelen.

wij hebben voor dit jaar opnieuw een behoorlijk aantal tegoeden opgebouwd en tot op heden is er nog niet 1 aanvraag geaccepteerd, allen afgewezen onder het kopje personeelstekort (wij zijn al bezig met aanvragen sinds maart). nu heb ik officieel de vraag gesteld dat wij dan graag de uren gecompenseerd zien worden gezien wij er anders geen gebruik van kunnen maken, dan verwijst de opvang snel naar de voorwaarden met de melding dat dit niet mogelijk is.

kortom, waar begint de verantwoordelijkheid voor de opvang? ik begrijp dat personeelstekort een vervelend probleem is, maar is dat mijn probleem als er van mij wordt verwacht dat ik wel maar blijf betalen? een structureel personeelstekort klinkt namelijk als een structureel probleem binnen de organisatie en daar moeten wij als afnemers van een (betaalde) dienst niet de dupe van zijn.