Waarom duurt het koken van een zacht eitje langer?
Waarom duurt het koken van een 'halfzacht' eitje (zelfs de kleintjes) langer dan, pakweg 10 jaar, geleden?
Misschien kookt u nu in een grotere pan als vroeger en duurt het langer voordat het water kookt?
Of kookt u nu op een andere energie bron: vroeger gas, nu electriciteit?
Hallo ksee,
En hoe heb je dat gemeten? In de loop der jaren een tijdtabel bijgehouden?
Is mij niet opgevallen! ;-)
Het zou misschien met de calorische waarde van het gas te maken kunnen hebben (er van uitgaande dat je op gas kookt).
Calorische waarde (ook wel verbrandingswaarde) is de term die aangeeft hoeveel energie een bepaalde stof levert. Gas met een hoge calorische waarde levert meer warmte dan gas met een lage calorische waarde. Er is dus minder gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen.
Met vr.gr.
Waar kan een mens zich druk over maken. Gelukkig zijn er op deze wereld geen grotere problemen.
tdehond schreef op woensdag 10 aug 2011, 14:27: Misschien kookt u nu in een grotere pan als vroeger en duurt het langer voordat het water kookt?
Of kookt u nu op een andere energie bron: vroeger gas, nu electriciteit?
Goede opmerking: De warmtebron is hetzelfde. De calorische waarde doet niet ter zake: koken is koken toch :)
De tijd is (uiteraard) gemeten vanaf het moment dat het water kookt. Het veschil met 'vroeger' is 1 à 1,5 minuut langer voor hetzelfde resultaat.
ksee schreef op woensdag 10 aug 2011, 14:42:tdehond schreef op woensdag 10 aug 2011, 14:27: Misschien kookt u nu in een grotere pan als vroeger en duurt het langer voordat het water kookt?
Of kookt u nu op een andere energie bron: vroeger gas, nu electriciteit?
Goede opmerking: De warmtebron is hetzelfde. De calorische waarde doet niet ter zake: koken is koken toch :)
De tijd is (uiteraard) gemeten vanaf het moment dat het water kookt. Het veschil met 'vroeger' is 1 à 1,5 minuut langer voor hetzelfde resultaat.
Dezelfde pan gebruikt?
Materiaal van de pan beïnvloedt ook de snelheid waarmee deze warm wordt.
edrick3 schreef op woensdag 10 aug 2011, 14:30: Hallo ksee,
En hoe heb je dat gemeten? In de loop der jaren een tijdtabel bijgehouden?
Is mij niet opgevallen! ;-)
Het zou misschien met de calorische waarde van het gas te maken kunnen hebben (er van uitgaande dat je op gas kookt).
Calorische waarde (ook wel verbrandingswaarde) is de term die aangeeft hoeveel energie een bepaalde stof levert. Gas met een hoge calorische waarde levert meer warmte dan gas met een lage calorische waarde. Er is dus minder gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen.
De calorische waarde doet niet ter zake: koken is koken toch :)
Met vr.gr.
@ksee,
.....De calorische waarde doet niet ter zake: koken is koken toch :).....
Ja, maar het water dat verhit wordt door gas met een hoge calorische waarde kookt eerder.
Maar ik begrijp nu dat je het eitje pas onderdompelt als het water al kookt.
Dan heb ik er verder geen verklaring voor (als het al zo zou zijn).
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Kun je naar Londen als je nog schulden hebt bij een advocaat?
Mijn zoon wil binnenkort alleen een weekendje naar Londen, maar hij heeft nog schulden bij een advocaat. Engeland is geen lid meer van de Europese unie. Kan hij dan alsnog door de douane van Engeland? Lees meer
Garantie Dyson stofzuiger
Goedemiddag, Op 8 mei hebben we een defect doorgegeven aan Dyson. Deze viel in de garantie en zou opgestuurd worden. Heb ook een bevestiging gekregen dat het onderdeel besteld zou worden. Wij kunnen de stofzuiger nu niet gebruiken en omdat het onderdeel vandaag (30-5) er nog steeds niet is heb ik contact opgenomen. Zij gaven als antwoord dat het nog niet in voorraad is maar nog veel g ... Lees meer
Wie heeft ervaring met een beeldschermbril?
zijn er verziende mensen (leesbrildragers) die een beeldscherm- of computerbril hebben? Ik heb sinds kort een leesbril maar die werkt niet voor mijn laptopscherm, vandaar de vraag. Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer