Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ho
hopetobehelping - 27-04-2015 06:53:25
Huishouden & Energie

Torenhoge stookkosten in flat met blokverwarming

Beste saraa,

allereerst wel bijzonder dat een oude radiator is weggehaald en er geen nieuwe is geplaatst. is dit op uw verzoek ? voor het plaatsen van een nieuwe radiator moet uw vve zorgen, daar betaalt u maandelijks uw service kosten voor. zou als ik u was aandringen op het plaatsen van een nieuwe radiator anders zit u de komende winter wellicht in de kou.
de € 1000,- op jaarbasis is een behoorlijk fors bedrag. als het goed is dan bied de afrekening die u hierover gehad heeft u meer inzicht in de opbouw van de kosten.

de rekening van uw blokverwarming voor u zal bestaan uit een gedeelte vast en een gedeelte variabel.
de vaste stookkosten bestaan uit een percentage van de totale stookkosten (vaak 35%-40%). ook als u zelf de verwarming helemaal niet aan heeft gehad dan betaalt u dit gedeelte dus. bij de totale stookkosten zijn naast het gasverbruik ook de kosten voor de meter opname opgenomen. de vaste stookkosten worden volgens een verdeelsleutel (meestal oppervlakte appartement, groter appartement betaald meer vaste kosten) verdeeld over alle eigenaren/bewoners.
de variabele kosten zijn afhankelijk van wat uw gebruik is geweest, wat de metertjes op uw radiatoren aangeven.
een rekening van de blokverwarming is niet altijd even gemakkelijk te lezen. hierop vind u wel uw vaste en variabele kosten terug als het goed is. dat moet u ook meer inzicht geven in de gemaakte kosten.
wie maakt voor uw vve de rekening op voor de blokverwarming (ista/techem) ?
ik zou als ik u was sowieso de meterstanden controleren, het wil nog weleens fout gaan met de opname van de meterstanden bij blokverwarming.
de informatie op de site van techem biedt u wellicht wat meer inzicht, klik http://www.techem.nl/techem/faq/de-afrekening/">hier.

als radiatoren 'ongunstig' in de woning hangen en de afgegeven warmte niet optimaal uw woning verwarmen of een slecht geïsoleerde woning zal het verbruik uiteraard hoger zijn. de warmte die radiatoren ontvangen via de buizen geven ze af dus denk niet dat oude radiatoren veel onzuiniger zullen zijn.
verder is het zo dat bij blokverwarming het gebruik van de andere eigenaren/bewoners ook kosten voor u met zich mee brengt (maar zij betalen ook mee aan de stookkosten die u maakt, uw verbruik). dat komt omdat een gedeelte (meestal 35%-40%) van de totale stookkosten worden omgeslagen naar alle bewoners.
in veel appartementencomplexen wordt in de zomer maanden (april/mei t/m augustus/september) de verwarming (de ketel) uitgezet om de stookkosten te verlagen. mocht dat bij uw complex niet gebeuren dan zou ik dat overleggen met uw vve (scheelt voor iedereen kosten dan).