Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 14-06-2015 15:19:55
Elektronica & TV

Wel of geen utra hd

Hallo anne1944,

waarom een ultra hd aanschaffen?
dan moeten er ook uitzendingen voor zijn.
er is nog weinig content beschikbaar.

ultra hd wordt ook wel 4k genoemd. een ultra hd-tv heeft 4 keer zoveel pixels als een full hd-tv. dat betekent minimaal 3840 horizontale en 2160 verticale pixels. in een 4k-televisie zitten dan 4 pixels op de plek waar er bij full-hd maar één pixel zit. stel je voor: in hetzelfde schermoppervlak van een 4k-televisie zitten 4 full hd-televisies: 2 naast elkaar en 2 boven elkaar.

dat een televisie een 4k-scherm heeft, zegt nog niets over beeldkwaliteit. daarvoor is namelijk ook de kwaliteit van het signaal van belang. om de hogere schermresolutie te benutten, moet het beeldsignaal – televisiezenders, foto’s of films - wel elke pixel afzonderlijk aansturen. het aantal beeldpunten van een signaal is dus van belang voor de scherpte van het beeld. hoe meer pixels apart worden aangestuurd door een tv-signaal, des te meer kleurverschillen, scherpere randjes en details je ziet.

je kunt je afvragen of je al die kleine pixels wel met het menselijk oog kunt waarnemen. dat hangt voor een groot deel samen met de afstand tussen jou en je televisie. hoe dichter je op het scherm zit, hoe sneller je onscherpheden en kartelrandjes zult zien. met een scherper beeld kun je dus veel dichter op je scherm zitten. uit onderzoek blijkt dat de ideale kijkafstand 3 keer de schermdiagonaal is. hoe groter de televisie, hoe verder weg je wilt gaan zitten. en als je verder weg zit, zie je ook minder verschil tussen full-hd en 4k.
(bron:http://www.consumentenbond.nl/tv/extra/4k-ultra-hd/">consumentenbond)

met vr.gr.