Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

eenigma
eenigma - 30-12-2015 14:11:41
Geldzaken & Recht

Spaarbankboekje opeisen

als de rekening niet op jouw naam heeft gestaan heb je geen rechten op het spaargeld. als echter de rekneing op jouw naam heeft gestaan dan is het spaargeld van jou geweest. een ouder kan dan tot je 18de bepalen of je er over mag beschikken maar heeft niet zomaar het recht jouw spaargeld op te nemen. het kan een fout van de bank zijn geweest als ze dit toch hebben gedaan.


 


de vraag is ook wie deze rekening voor je heeft geopend en wie heeft er geld op heeft gestort. soms doen namelijk opa's en oma's dit met als duidelijk doel dat het geld voor het kleinkind bestemd is en dan zou een civiele zaak zeker zin kunnen hebben, het spaargeld moet dan wel zo hoog zijn dat het nut heeft de kosten voor een civiele procedure te maken. op de website van de rijksoverheid staat hierover: "in een civiele zaak kan de rechter de partij die ongelijk heeft gekregen veroordelen om de kosten van de tegenpartij (deels) terug te betalen. dit heet kostenveroordeling. hieronder vallen onder meer de griffierechten en een gedeelte van de advocaatkosten." 


 


welke kosten je moet betalen hangt ook af van je inkomen, bij een minimuminkomen is het meestal niet meer dan de eigen bijdrage op wat een voeging heet en de griffierskosten, bij elkaar toch al snel zo een 300 tot 400 euro!


 


het is met wat je verteld niet zo simpel te beantwoorden of je vader het recht had om even snel voor je 18 werd het spaargeld van de rekening te halen of niet. moreel gezien is het sowieso verwerpelijk gedrag om niet te zeggen een rotstreek van je "vader" en degene die hierboven meent te moeten zeggen dat "vader" er recht op zou kunnen hebben snapt niets van dit soort situaties :-( je vader "zou" namelijk om zuiver belastingtechnische redenen en voordeel al die jaren geld op een rekening met jouw naam hebben kunnen zetten en het om dezelfde egoïstische redenen eraf gehaald hebben voor je 18 werd. het is dan nooit zijn doel geweest voor jou te sparen maar om belastingvoordeel te halen door geld apart te zetten op jouw naam.

niemand hier kent hem of jou dus niemand weet er het fijne van maar met een beetje mensenkennis en logisch nadenken zou het mij niet verbazen dat wat ik zeg (belastingvoordeeel en rekening alleen op jouw naam zolang het hem dus goed van pas kwam) de realiteit is. ik wens je sterkte met de situatie en denk goed na wat je wilt doen wnat zo een civiele zaak duurt heel erg lang en soms is het beter dit soort dingen los te laten zodat je niet steeds je rot voelt door de zijn akelige gedrag naar jou toe.   

meer info: https://www.rabobank.nl/particulieren/sparen/voor-kinderen/sparen-op-naam-van-uw-kind/" target="_blank">https://www.rabobank.nl/particulieren/sparen/voor-kinderen/sparen-op-naam-van-uw-kind/