Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tu
tux2 - 24-01-2016 19:01:30
Elektronica & TV

Kpn genexis glasvezel modem zonder coax fm aansluiting

Ai...je bent in de val getrapt. kpn levert alleen iptv en geen analoog en dvb-c helaas. tot voor kort waren er redelijk wat provides op glas die dit wel aanboden, maar een flink aantal zijn door kpn opgeslokt. ik had hier lijbrandt waarvan de diensten na de overname, net als xms, bij telfort (kpn dochter) zijn ondergebracht.

zo lang je je abonnement bij telfort laat doorlopen, blijven ze ook het dvb-c (=coax) signaal leveren, maar aan nieuwe klanten leveren ze het niet meer. ze drukken hiermee iedereen de iptv hoek in.

ik heb indertijd heel bewust gekozen voor een abonnement met dvb-c zodat al mijn audio/video apparatuur en coaxbekabeling blijft werken en geen ellende met setopboxen. als ze dvb-c uitfaseren, is er voor mij geen reden meer om tv abonnement af te nemen. dan ga ik over op netflix en het journaal kijk ik wel via internet. ik verwacht dat ik hierin niet uniek ben, dus ze schieten zichzelf hiermee enorm in de voet.

op dit moment zijn er nog maar twee providers die analoge rtv en dvb-c over glasvezel aanbieden, te weten: fiber en solcon.

ik zag in een oude post dat je je afvroeg hoe ze analoge tv en dvb-c over glasvezel konden transporteren. dat doen ze met een techniek die "radio over fiber" wordt genoemd.

in de glaskabel die bij je thuis binnenkomt zitten twee vezels. een vezel gebruikt met voor het digitale ethernet/ip/internet signaal en die tweede vezel gebruikt men om het coaxsignaal over te transporteren.

de provider zet daarvoor het hoogfrequentsignaal (coax signaal) om in een lichtsignaal. in plaats dat de spanning varieert, variteert de lichtsterkte op deze vezel. in het kastje bij jou thuis wordt het licht weer omgezet in elektrisch hoogfrequent (coax) signaal. je kan het een beetje vergelijken met een breedband antenneversterker die je thuis gebruikt om het antennesignaal te versterken. alleen zit er dan aan de kant van de kabeltv ingang een soort van fotodiode (lichtgevoelige cel) die in het lichtsignaal omzet in een elektrisch signaal. (bij de centrale van de provider doen ze dat uiteraard net andersom). het wordt dus echt op analoge wijze over glas gestuurd. er vindt geen omzetting van analoog -> digitaal en andersom plaats.