Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 03-02-2016 21:38:27
Geldzaken & Recht

Belastingaangifte 2015 aan huis invullen zonder internet en zonder app, hoe?

@hippo:
de aangifte op papier zal m.i.bv. belastingjaar 2017 niet meer mogelijk zijn. eenvoudig omdat het p-biljet niet meer zal worden verstrekt. ik weet van een invuller ouderenbonden die tot nu toe 100 aangiften per jaar op papier indient (.....) en daar nog trots op is ook.

hoe het dan moet met belastingplichtigen die nu nog verplicht de aangifte op papier moeten doen zoals partners van wie 1 van de partners in het belastingjaar is overleden? er moet hier een p-formulier (voor de in leven zijnde partner) en een f-formulier (voor de overledene) worden ingediend. noot: als er digid is kan of kon er in deze situatie soms nog gezamenlijk aangifte worden gedaan mét versturingsmogelijkheid vai digid. hoewel de digid van de overledene in principe direct na overlijden afgesloten wordt.

de toekomst zal uitwijzen hoe dit soort papieren aangiften in 2017 gaat gebeuren. zo ook de m-aangifte die nog steeds op papier moet worden ingediend. hoewel er allang digitale programmatuur is (elsevier), ook voor dit soort aangiften van emigratie en immigratie.

@gerrit altena:
u hoeft niet uit te zoeken hoe de belastinginvuller bij de ouderenbonden te werk gaat. ik ben er zelf 1. elk jaar een elsevierrom van € 56,61 bestellen is uiteraard mogelijk, maar wordt niet door de ouderenbonden vergoed. vrijwel niemand van de invullers ouderenbonden maakt gebruik van deze cd-rom. ook het gebruik van een dongel is incidenteel. 90% en meer werkt op de manier zoals ik hierboven beschreef. met een voorkeur voor de volgorde: eerst thuis met de machtigingscode de via downloaden. daarna de via printen en met deze via naar de klant gaan. dit is de manier van werken, hoewel andere werkwijzen ook best mogelijk zijn. er is 1 hoofdregel: als er gebruik wordt gemaakt van de autorisatie moet er verplicht met de machtigingscode worden gewerkt.

wat nu als er digid + computer bij de klant ouderenbonden voorhanden is. versturing van de aangifte bij de klant via digid is niet de bedoeling. deze aangifte wordt immers niet geregistreerd als zijnde een aangifte van de ouderenbond. en hoewel de ouderenbonden geen landelijke subsidie meer krijgen, hecht men er aan dat het aantal aangiften van zo'n 120.000 per jaar gehandhaafd blijft. de 'gratis' aangifte is immers een lokmiddel om lid te worden of te blijven van een ouderenbond.

er is een pilot-project in flevoland dat gebruik gaat maken van fiscaal gemak inclusief via. dit programma bestaat al langer, maar tot nu toe kon geen gebruik gemaakt worden van de vooringevulde gegevens. vanaf aangifte 2015 kan dat wel. het programma is veel en veel gebruikersvriendelijker dan de online-aangifte, is overzichtelijker en aangiften bij bijvoorbeeld overlijden zijn ook digitaal mogelijk. er wordt gebruik gemaakt van de machtigingscode. maar.......ook hier geldt dat er internet beschikbaar moet zijn. fiscaal gemak als programma opslaan op de computer is niet mogelijk. dus voor miepjemol ook geen oplossing van haar probleem.

vrijwilligerorganisaties en ook sociale raadslieden maken om van het hele gedoe van machtigingen af te zijn gebruik van digid klant. een digid voor de klant aanvragen is binnen een week geregeld, versturing via de laptop computer van de vrijwilliger is eenvoudig, maar heeft zo zijn haken en ogen.want dit betekent dat de vrijwilliger de beschikking heeft over de digid-gegevens klant. en is er niet jarenlang op gehamerd je digid-gegevens niet uit handen te geven?