Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 02-04-2016 13:32:01
Geldzaken & Recht

Studieschuld kwijtschelden

de informatie van marita5 behoeft aanvulling.


onder bepaalde voorwaarden kan duo de aanvullende beurs geheel of gedeeltelijk kwijtschelden. dit is afhankelijk van het inkomen en het inkomen van een eventuele partner. het verzoek tot kwtijschelding kan pas ingediend worden vanaf 1 november van het vierde kalenderjaar ná het kalenderjaar waarin er voor het laatst recht was op studiefinanciering. duo neemt de aanvraag niet meer in behandeling als de aanvraag gedaan wordt ná 1 januari van het vijfde kalenderjaar na het kalenderjaar waarin er voor het laatst recht was op studiefinanciering. voor uw kennis zal deze kwijtschelding niet meer gelden.



lang niet altijd wordt de
studieschuld (kan ook een lening zijn) na 15 jaar wordt kwijtgescholden. dit gebeurt alleen wanneer er tot die tijd een verlaagd maandbedrag werd terugbetaald in plaats van wat duo berekend heeft. verlaging of kwijtschelding vindt alleen plaats als het inkomen niet hoog genoeg is. bij samenwonen moet de partner meebetalen aan de studieschuld. als de partner niet meebetaalt, dan geldt de aflossingtermijn van 15 jaar niet. alle maanden dat het inkomen van de partner niet meetelt, worden bij de 15 jaar opgeteld. zo kan de aflossingstermijn oplopen tot 30 jaar.


n.b:  vanaf januari 2012 kun je aflossingsvrije maanden aanvragen. zestig in totaal. als je een paar maanden krap zit, kun je het aflossen even stopzetten. ook deze maanden worden bij de aflossingstermijn van 15 jaar opgeteld. 

het lijkt me een goede zaak dat de kennis in contact treedt met duo en zich vooral laat informeren over haar mogelijkheden. deze informatie is een eerste aanzet en door te googelen is er al veel informatie te vinden over haar mogelijkheden tot verlaging van het maandelijks te betalen bedrag of kwijtschelding


https://duo.nl/particulier/images/kwijtschelding-aanvullende-beurs-2015.pdf" target="_blank">
zie: https://duo.nl/particulier/images/kwijtschelding-aanvullende-beurs-2015.pdf


http://www.studenten.net/artikel/feiten-fabels-over-je-stufi