Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ha
halex - 22-05-2016 19:22:42
Geldzaken & Recht

Automaat geeft verkeerde biljetten.geld teruggeven?

Iemand koopt een briefje van € 50 terwijl deze daar slechts € 20 voor betaalt. tenzij er boven de automaat stond 'vandaag gratis geld', kan de koper er geen rechten aan ontlenen. sterker nog, de koper betaalt willens en wetens te weinig. alleen zou ik zo niet weten onder welke strafbaarstelling dit valt. als je spullen uit de winkel meeneemt zonder af te rekenen, kan je het verduistering noemen. maar in dit geval weet ik dat zo niet.
ik denk dat het hooguit een onverschuldigde betaling kan zijn. eigenlijk hetzelfde als teveel wisselgeld teruggeven. ontvanger heeft er geen recht op, maar is strafrechtelijk niet aan te spreken. uiteindelijk is de 'pinautomaat' ook een soort van wisselautomaat: het wisselt voor de jumbo chartaal geld om in giraal geld en voor de klant net andersom. jumbo hoeft minder cash af te storten, klanten hoeven geen afstanden af te leggen om bij een bank geld te halen.

in ieder geval zal de winkelier de bewuste klanten vragen om het terug te geven. en voor zover hij de klanten zelf niet bereikt, doet hij een beroep op de buurt om te helpen. door foto's of filmopnamen van de bewuste klanten online te zetten. zodat anderen de klant die zich van geen kwaad bewust was even kunnen attenderen op de vergissing.