Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zoekster1
zoekster1 - 26-05-2016 18:37:19
Garantie & Verzekeringen

Garantie op een product van 1 jaar oud?

De bewijslast voor de beschadiging ligt bij u. maar u heeft geen inspectieplicht als consument-koper na de koop. wel moet u binnen 2 maanden na de ontdekking van het gebrek dit hebben gemeld bij de verkoper.
kunt u echter bewijzen (zeer aannemelijk maken) dat u een product heeft gekregen dat al was beschadigd bij ontvangst, dan heeft u recht op vervanging of herstel.

dit komt tot uitdrukking in het volgende wetsartikel 7:23 lid 1



1
de koper kan er geen beroep meer op doen dat hetgeen is afgeleverd niet aan de overeenkomst beantwoordt, indien hij de verkoper daarvan niet binnen bekwame tijd nadat hij dit heeft ontdekt of redelijkerwijs had behoren te ontdekken, kennis heeft gegeven. blijkt echter aan de zaak een eigenschap te ontbreken die deze volgens de verkoper bezat, of heeft de afwijking betrekking op feiten die hij kende of behoorde te kennen doch die hij niet heeft meegedeeld, dan moet de kennisgeving binnen bekwame tijd na de ontdekking geschieden. bij een consumentenkoop moet de kennisgeving binnen bekwame tijd na de ontdekking geschieden, waarbij een kennisgeving binnen een termijn van twee maanden na de ontdekking tijdig is.


dit wetsartikel wordt vaak verkeerd gelezen. wat hier wordt bedoeld is dat bij een gewone koop er binnen een redelijke termijn waarbinnen de koper het defect/afwijking had kunnen ontdekken er had moeten worden geklaagd.  bij een consumentenkoop (wat hier het geval is) vervalt de inspectieplicht van de consument, maar moet de consument moet het wel binnen ongeveer 2 maanden na ontdekking melden.

een uitleg vind je daarover in handboek consumentenrecht van hondius en rijken, waaruit:

als gevolg van de richtlijn consumentenkoop bevat lid 1 van art 7:23 een afwijkende regeling voor de kennisgeving van de consumentenkoop vanaf het moment van ontdekking. voor de consument-koper is de inspectieplicht dus vervallen.

en

daarbij moet wel worden bedacht dat bij consumentenkoop de termijn van twee maanden niet een termijn is voor het doen van onderzoek, bij consumentenkoop is er immers geen inspectieplicht, maar enkel als termijn voor kennisgeving geldt.

dit neemt echter de bewijslast die bij u ligt niet weg. en dat kan in zo'n geval problematisch zijn.

o.t. deze uitleg had ik hutch nog beloofd. bij deze.