Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sn
snitzel - 28-06-2016 15:21:17
Geldzaken & Recht

Heb ik recht op huurtoeslag bij het huren van een appartement voor 1/2 jaar?

@ jasja


huur van korte duur komt inderdaad niet in aanmerking voor de huurtoeslag. hoelang “korte duur” precies is staat niet in de wet huurtoeslag .


artikel 1.c wht huurder: persoon die zijn hoofdverblijf heeft in een door hem gehuurde woning, daaronder begrepen een woonwagen, tenzij de overeenkomst van huur en verhuur een gebruik van de woning betreft dat naar zijn aard van korte duur is;


dit artikel slaat ook op appartementen en andere woningen. de rechter heeft in het verleden uitspraken gedaan over de definitie van “korte duur”. daaruit is beleid ontstaan bij belastingdienst toeslagen. het komt er op neer dat als je geen huurdersbescherming geniet, en dat is zo bij kortdurende contracten met een einddatum in de huurovereenkomst, je geen recht hebt op huurtoeslag.


als er een artikel in je huurovereenkomst staat dat het contract na de einddatum eventueel verlengd kan worden, je dan wel huurtoeslag kan aanvragen. maar dan moet die uitzondering wel in je contract staan.


wat ook nog een optie is, als je nadat je contract afloopt nog steeds ingeschreven staat op het adres, wat dus inhoudt dat je contract verlengd is zonder die clausule erin, je met terugwerkende kracht alsnog huurtoeslag kan aanvragen.


in bezwaar gaan is redelijk kansloos omdat dit beleid is die ontstaan is na jurisprudentie.


 


 


@ tijger.


u schrijft dat u het "huurcontract mee opgestuurd hebt". hebt u dan op papier een aanvraag gedaan? 
ik zou maar gewoon een aanvraag via internet doe. mochten ze daar het een bij het ander leggen en dan moeilijk gaan doen, kunt u altijd nog even het huurcontract laten wijzigen
.


 


vanaf 2014 wordt er intensief gecontroleerd bij nieuwe aanvragen dus ook bij de digitale aanvragen. zodra je een huurtoeslag aanvraag indient is de kans groot dat je een brief krijgt om stukken op te sturen ( huurcontract, betaalbewijzen en specificatie servicekosten).