Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

uwjurist
uwjurist - 18-08-2016 11:58:11
Geldzaken & Recht

Het achterlaten van een sloopwoning

Waarschijnlijk wordt de woning na u nog een periode tijdelijk verhuurd via de leegstandwet. dan gelden de normale regels.

de vraag is dus wat er is afgesproken, of er een opnamestaat is gemaakt bij aanvang van de huur en of u er al woonde voor augustus 2003 omdat het huurrecht toen anders was.

de regels over oplevering zijn in het nieuwe huurrecht van 1 augustus 2003 veranderd. voor huurcontracten die vóór 1 augustus 2003 zijn ingegaan gelden nog de oude regels, voor contracten die 1 augustus 2003 of later zijn ingegaan gelden de nieuwe regels.



bij huurcontracten van vóór 1 augustus 2003 geldt het volgende:


bij oplevering zonder opnamestaat bij aanvang van de huur, moet u er van uitgaan dat de woning bij het begin van het contract in goede staat was. u moet de woning dan ook in goede staat opleveren (behalve normale slijtage).


bij oplevering mét opnamestaat bij aanvang van de huur moet u er van uitgaan dat de woning in goede staat was behalve de zaken die in de opnamestaat staan. u moet de woning in goede staat opleveren. met uitzondering van de gebreken op de opnamestaat en normale slijtage.


bij contracten van voor 1 augustus 2003 ligt de bewijslast over de staat van de woning bij de huurder. als de opnamestaat niet klopt moet de huurder dit kunnen aantonen. dit is niet makkelijk. u zult dit moeten bewijzen met bijv. foto’s en verklaringen van getuigen, zoals  buren of een aannemer die in de woning heeft gewerkt. 


 


contracten van op of ná 1 augustus 2003


de bewijslast is voor deze contracten omgekeerd. bij oplevering zonder opnamestaat, mag de u de woning opleveren zoals deze is. als de verhuurder het hier niet mee eens is, dan moet de verhuurder bewijzen dat de woning in betere staat was bij het begin van het contract.


bij oplevering met opnamestaat, moet u de woning opleveren zoals beschreven op de opnamestaat. zaken die door normaal gebruik en slijtage zijn verouderd of stuk zijn gegaan hoeft u niet te repareren. als u het achteraf niet eens bent met de opnamestaat dan moet u zelf bewijzen dat de woning slechter was dan vermeld in de opnamestaat.


 


met vriendelijke groet,
mr. monique doomernik