Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

pi
pieterwolters - 30-08-2016 22:16:57
Geldzaken & Recht

Pensioen

De meeste bedrijfstakken hebben gekozen voor een solidair systeem waar iedereen verplicht aan mee moet doen om de kosten zo eerlijk mogelijk te verdelen. wil je daar niet aan meedoen dan moet je een baan in een branche of bedrijf zoeken waar het niet verplicht is. 

een veel mooier systeem zou zijn om pensioenen in een individuele spaarpot onder te brengen waarbij de eigenaar (de werknemer dus) zelf kan bepalen wat er mee gedaan wordt. je kunt kiezen om veilig te sparen of je kunt zelf risico's nemen door een deel of alles te gaan beleggen. werkgevers blijven hun deel gewoon storten maar i.p.v. in het pensioenfonds storten ze het geld op de individuele rekeningen. uiteraard kunnen er constructies worden verzonnen waarbij collectief belegd wordt, maar die keuze is aan de werknemer. 

maar goed, probeer zo'n systeem maar eens voor elkaar te krijgen in een land waar men bij de minst geringste wijziging van "verworven rechten" begint te te stijgeren...