Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ha
halex - 31-08-2016 07:39:33
Geldzaken & Recht

Pensioen

Het idee hierachter is dat hoe groter de beleggingspot is, hoe lager het risico. als iedereen individueel zijn pensioen gaat sparen en/of beleggen, is het rendement veel lager dan dat van een pensioenfonds. over de lange termijn gezien is het rendement van pensioenfondsen hoger dan wanneer de gemiddelde werknemer zelf belegt. zo is het gemiddelde rendement van het abp de afgelopen 20 jaar 7%.
dat is vergelijkbaar met het gemiddelde rendement wat een normale belegger kan halen. met dat verschil dat een fonds een tegenvaller kan opvangen vanuit de grote reserves en een individu dat minder snel kan. stel dat er een jaar is waarin u door verkeerde keuzes een negatief rendement behaalt, dan kunt u zichzelf in dat jaar helemaal geen pensioen uitkeren. terwijl de betaling bij een fonds doorgaat. pas als de economie te lang inzakt (en dus ook individuele beleggers nauwelijks rendement behalen) zal een fonds de inleg en de uitkeringen bijstellen. niet direct door te korten, maar eerst door niet meer te indexeren.
daar komt bij dat zelf beleggen helemaal niet zo eenvoudig is. wil je dat goed doen, dan zul je je in de markt moeten verdiepen en marktontwikkelen op de voet moeten volgen. u mist hiervoor de kennis die een fonds wel heeft.
ik zou zeggen, verdiep u eerst eens in de materie en wordt er daarna pas emotioneel van. u zult leren dat het nederlandse systeem zo slecht nog niet is in vergelijking met andere landen.