Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Z.
Z. Stampot - 02-10-2016 23:56:50
Geldzaken & Recht

Is er een manier om het aow-gat (missen 15 jr) op te vullen?

allen erg bedankt voor de reacties.


ik merk dat ik wellicht wat irritatie heb veroorzaakt door de situatie van mijn schoonouders als 'schrijnend' te omschrijven. inderdaad, iemand die naar de voedselbank moet omdat er geen geld genoeg is voor eten is schrijnend. of de vluchtelingen of de mensen in oorlog die dagelijks verschrikkingen mee moeten maken. daarom mijn oprechte excuses voor de gebruikte term. ik hoop dat jullie begrijpen dat er in dit geval een emotionele kant meespeelt met zorgen of mijn schoonouders het straks nog wel kunnen rooien. terwijl zij juist kei- en keihard hebben gewerkt om hier wat op te bouwen (en nog steeds). ik bedoel dan niet het laten schieten van de leuke en de 'luxe' dingen, maar kijkend naar wat de financiele verwachting is ten opzichte van hun huidige maandlasten (huis, verzekeringen etc) gaan ze per maand toch zeker standaard een aantal honderden euro's tekort komen.


 


m.b.t. tot 'scheefhuurders'; deze term gebruikten zij zelf om aan te geven dat hun inkomen momenteel te hoog is om in aanmerking te komen voor toeslagen en subsidies maar te weinig om voor een goedkopere woning in aanmerking te komen. een korte google toont aan dat die term eigenlijk wat anders betekent. nu redden ze het net aan, maar als ze straks allebei +- 70% aow krijgen en een klein pensioentje (doordat ze dit ook pas later zijn gaan opbouwen + geen hoge lonen hebben) en hun huur blijft jaarlijks 6% stijgen dan redden ze het straks echt niet. 


 


ik lees uit alle reacties dat er niet echt een oplossing is, behalve dan dus sparen sparen sparen. 


mijn schoonvader is nu 62, dus heeft nog 5 jaar om zoveel mogelijk te potten. dit proberen ze ook met wat er maandelijks over blijft. 


daarnaast hebben ze vanuit een werkgerelateerde situatie een aantal jaren geleden een koopsompolis afgesloten, die straks nog een klein beetje gaat helpen. maar ik begreep van ze dat hier ook dikke belasting overheen gaat en dat ze dit niet in bijvoorbeeld het pensioenpotje mogen stoppen.


 


voor de zekerheid heb ik ook een mail gestuurd naar de svb. ook omdat ik inderdaad me niet anders kan voorstellen dat er ontzettend veel mensen zijn in een vergelijkbare situatie. en dus dat er straks een heleboel mensen in serieuze problemen gaan komen.


m.b.t. aanvulling aow-gat, op de website van de svb las ik dat er dan een aantal voorwaarden zijn om aan te moeten voldoen. een ervan is dat het aanvullen van het aow-gat moet gebeuren binnen de eerste 10 jaar dat je hier in nederland komt wonen. in die tijd waren mijn schoonouders veel te hard bezig om een verblijfsvergunning te krijgen, de taal te leren en hun hoofd boven water te houden; die zijn toen echt niet bezig geweest met financiele zorgen voor de destijds nog verre toekomst. 


 


tot slot, ze krijgen vanuit polen straks geen aow. wel een ieniemienie-pensioentje. maar alle beetjes helpen:-)


 


nogmaals bedankt allemaal voor jullie reacties!!


 


groet,


 


cindy