Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

me
mein33 - 18-10-2016 18:03:47
Geldzaken & Recht

Efpacht

@narcito,

erfpacht wordt (meestentijds) afgegeven voor een periode van 99 jaar.
dit is gedaan om tussentijdse verkoop van het onroerendgoed mogelijk te houden en om prijsaanpassingen op het tarief van de erfpacht te kunnen doen. 
na deze periode van 99 jaar wordt het, zoals het momenteel is, weer voor 99 jaar afgegeven.
in 1987 is de erfpacht afgekocht tot 2037 en vindt er tussentijds geen aanpassing van het tarief plaats.
in 2037 wordt de erfpacht opnieuw vastgesteld en zal er een heel ander en zeer waarschijnlijk veel hoger bedrag worden vastgesteld door de gemeente.
ook dan is het weer mogelijk om voor een aantal jaren de erfpacht te af te kopen. het is een visuele cirkel waar nooit een einde aan komt, behoudens als de grond aan de eigenaren van het onroerendgoed zou worden verkocht.
u wilt nu de erfpacht afkopen tot 2086, maar dan moet u bijna net zo oud worden als methusalem om daar voordeel uit te halen.
ik weet overigens niet of de gemeente rotterdam wel toestaat als de afkooptermijn tussentijds wordt opengebroken en opnieuw wordt vastgesteld, maar daar kan de gemeente u verder over informeren.
in iedergeval zal het tarief bij het tussentijds openbreken van het contract, als dat al mogelijk is, opnieuw worden vastgesteld en dat zal ook niet in uw voordeel uitvallen.
het is moeilijk u in deze te adviseren aangezien het nieuwe tarief vanaf 2037 niet bekend is en er daardoor ook geen rekensommetje te maken is.
de waarde van de grond is in dit geval van geen enkel belang aangezien u de grond huurt van de eigenaar, in dit geval de gemeente.
als de gemeente de grond aan u wil verkopen dan kunt u hiervoor de koopprijs bij de gemeente opvragen en die in overweging nemen.