Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ru
ruuker - 19-10-2016 18:00:28
Huishouden & Energie

Zijn tefalpannen echt zo goed als ze beweren?

Beste conny b. het antwoord op uw vraag is nee.
de pannen zijn niet zo goed als tefal beweert omdat ze feitelijk een beetje lijken te jokken en nergens durven aangeven hoelang hun pannen nu eigenlijk meegaan.   hieronder leest u waarom.

de teflon-laag in de tefal-pannen is slechts enkele micron dik. dat is dus dunner dan een mensenhaar. de teflon wordt op de pan 'gedampt', dat is zoals je spiegel aanslaat in de badkamer na het douchen (bedampt met waterdamp)  zo wordt de pan bedampt met teflon. de teflon laag is net zo dik als die waterlaag op je spiegel (zéér weinig dus ! )  het is dus ook onbegrijpelijk dat tefal zegt dat je gewoon met metalen spatels en voorwerpen in de (nieuwere modellen) pannen mag. het beste blijft zacht houten spatels (maar die komen al slijtend vol met verontreiniging en bacterieen te zitten, waaraan je overigens niet dood gaat of zo, onze grootmoeders hebben immers honderden jaren houten roerlepels-gebruik  overleefd ! )  of  gebruik van nylonachtige kunstof spatels.  bedenk echter; het teflon zal in alle gevallen slijten/afslijten en in je voedsel terecht komen. of, zoals mijn oom zei: "je eet je eigen pan op". hij was professioneel chefkok en u begrijpt geen fan van teflonpannen. overigens is mij van diverse kanten verzekerd dat het eten van teflon -in die kleine hoeveelheden door pan-slijtage- geen direct kwaad kan voor de gezondheid.

de keramische pannen zijn anders maar zeker niet onkwetsbaar zoals sommige reclame ons wil doen geloven op tellsell en vergelijkbare 'wonderproduct'-kanalen.

alle pannen -tefal, keramisch of zelfs gewone rvs pannen-  zijn gebaat bij met de hand afwassen !  dit komt omdat de machineafwasmiddelen zó sterk zijn dat ze voor de oppervlakken van de pannen een uitlogend/etsend effect hebben en de pannen met die sterke werking eigenlijk een beetje beschadigen!  voor de volledigheid; uw bakpan blijft het beste als u hem na gebruik met keukenpapier schoonwrijft en daarna onder de hete kraan nog even nawast (liefst dan zonder afwasmiddel) er blijft dan een uiterst minuscuul vetlaagje achter wat de pan beschermt en optimaal laat werken. 
nog even wat betreft kromtrekken; alle pannen altijd langzaam laten opwarmen en langzaam laten afkoelen. de beste methode om kromme pannen te krijgen is een kokend hete pan direct onder een koude waterstraal te houden en een pan uit de koelkast direct op een hoog vuur te plaatsen.