Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hutch
hutch - 18-01-2017 15:04:12
Geldzaken & Recht

Mag een supermarkt zomaar in je tas kijken

Volgens mij is de centrale vraag in dit topic: 'mag een supermarkt zomaar in je tas kijken'.. .... mag....

o.a. door mij is hierop gereageerd. het betreft hier dus, m.i., een vraag over een formaliteit. bepaalde gevoelens over dit soort zaken kunnen vaak anders liggen. en ook ik zal in bepaalde gevallen gewoon meewerken (hoewel dit niet hoeft), maar dat is per keer verschillend.

en ja, de winkeldiefstallen lopen inderdaad de spuigaten uit, al vele jaren. maar wat is dan de ideale oplossing? tja, dat is voor beide partijen niet eenvoudig, dat begrijp ik ook wel. persoonlijk gezien zou het vooraf inleveren van alle tassen een mogelijkheid zijn, maar waar lig dan de grens..... en de verantwoording over die afgegeven spullen? en weer een 'mankracht' extra.

moeten dan alleen boodschappentassen afgegeven worden? moeten de dames (en heren?) ook hun (schouder)tasjes afgeven? mogen er dan ook geen kinderwagens meer mee naar binnen? enz. enz. enz.......

zoals terecht is opgemerkt, is een formele staandehouding iets heel anders dan een aanhouding. ook dat onderwerp is al meerdere keren aan bod geweest. de uitleg van @hansfrantzen is helemaal correct. dat is vastgelegd in artikel 52 (staandehouding) en artikel 53 lid 1 (aanhouding)  http://wetten.overheid.nl/bwbr0001903/2017-01-01#boekeerste" target="_blank">wetboek van strafvordering.

dus die aanhouding moet feitelijk gezien zijn: 'ontdekking op heeter daad ' en niet vanwege een 'vermoeden', bijv. als er een poortalarm afgaat. vooral bij dit laatste dient iedereen goed te weten, dat zo'n alarm absoluut niet 'heilig' is en ook geen betekenis heeft m.b.t. 'heeter daad'. dit heb ik al meerdere keren zelf ondervonden. poortje werkte niet goed, alarmeringlabels vergeten te verwijderen of niet juist 'ontladen', wel 'ontladen' echter bij een andere winkel gaat het alarm wel weer af .....enz. u mag dan formeel niet aangehouden worden. uiteraard kunt u wel verzocht worden om uw medewerking te verlenen, wat meestal wel gebeurt. zelfs beveiligingsmensen gaan hier nog wel eens de fout mee in.

dat dit alles niet makkelijk is, ben ik mij (ook) van bewust.