Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

kc
kcdb - 31-05-2017 10:18:22
Geldzaken & Recht

Help wij worden dakloos!

@wendjuh. ik weet niet wat u precies te besteden heeft omdat u, zoals u al ontdekt heeft, bij het kopen van een woning een stukje “eigen geld” mee moet nemen. een hypotheek wordt sinds 1-1-2017 nog slechts voor 101% van het  verkoopbedrag gefinancierd. de bijkomende kosten (financieringskosten, evt. advieskosten, verhuis- en opknapkosten op korte termijn) moeten door de huizenkoper zelf gefinancierd worden. omdat u eerder al aangaf dat u uw huidige woning wilde kopen bleef dat bij mij hangen.


 


u woont nu in schiedam en ik heb op koopsites rondom schiedam wat voor u rond gekeken. in hoogvliet, niet zo ver van schiedam, zie ik dat er woningen tussen de € 75.000,= en € 100.000,= worden aangeboden. u woont dan wellicht niet in de meest nieuwe koopwoningen en het nodige zal er in de loop der tijd aan opgeknapt moeten worden, maar u heeft wel een redelijk goed dak boven uw hoofd. met name in de wijk zalmplaat en meeuwenplaat worden redelijke woningen verkocht met een prijs van € 89.500,= (synchro makelaars). rekenend met zo’n 5% tot 10% bijkomende kosten zou u “eigen geld” nodig hebben van ca. € 4.500,= tot € 8.000,=. er zijn echter gemeentes die, voor het financieren van de bijkomende kosten, een zgn. starterslening aanbieden. hoogvliet valt onder de gemeente rotterdam en die gemeente biedt, voor zo ver ik kan nagaan, geen specifieke starterlening aan. wel enkele ander leningen voor starters. hiernaar zou u bij de gemeente rotterdam moeten informeren.


 


direct omliggende gemeentes, zoals schiedam, vlaardingen, maassluis, barendrecht, ridderkerk, bieden wel een starterslening aan. op de site https://www.svn.nl/particulieren/lening/starterslening" target="_blank">https://www.svn.nl/particulieren/lening/starterslening#  kunt u in een zoekveld nagaan welke andere gemeentes in de wijde omgeving van schiedam een starterslening aanbieden. verder is er op internet genoeg informatie te vinden wat een starterlening precies inhoudt.


 


net zoals ik heb gezocht op sites als http://www.funda.nl/" target="_blank">www.funda.nl en http://www.huizenzoeker.nl/" target="_blank">www.huizenzoeker.nl  zou u ook kunnen zoeken naar een koopwoning tussen de ca. € 75.000,= en € 100.000,= in de gemeentes die een starterlening aanbieden. met een starterlening naast de 101% hypotheek zou u wellicht een koopwoning, omdat u toch al van plan was uw huidige woning te kopen, toch kunnen financieren. ook zou u kunnen kijken of u, om het eigen geld te financieren in uw directe omgeving (familie) geld kunt lenen. een goedkope woning om te starten is in principe niet verkeerd, zeker nu de hypotheekrente historisch laag is. u “spaart” u met een hypotheek gedurende de looptijd daarvan uw “eigen huis” bij elkaar, wat u met huren natuurlijk nooit lukt.


 


gezien uw vermoedelijke gezinsinkomen en de prijs van een koopwoning komt u voor nationale hypotheek garantie in aanmerking. een extra zekerheid.


 


verder de beste tip die ik aan alle aspirant-huizenkopers geef: raadpleeg uitgebreid voor uw eerste informatie de site van de vereniging eigen huis (http://www.veh.nl/" target="_blank">www.veh.nl) . als het kopen van een woning serieus wordt, overweeg dan voor slechts € 27,00 per jaar lid daarvan te worden. zij leveren een schat aan informatie voor huizenkopers en het is de enige “club” die aan de kant van de huizenkopers staat. via diverse collectiviteiten (taxatieservice, notarisservice, bouwkundige keuring etc. etc.) kunt u als lid ook nog vele voordelen behalen.


 


succes met uw eventuele zoektocht.