Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

me
mein33 - 08-07-2017 17:57:39
Geldzaken & Recht

Mag een bedrijf internet betaling weigeren

@huubk68,

1/  automatische incasso :  u geeft met een machtiging tot automatische incasso toestemming om bijv. één maal per maand een bedrag van uw rekening af te schrijven.
u heeft hier verder geen omkijken meer naar, al is het wel zinvol om dit maandelijks even te controleren op uw bankafschrift. bent u het met het afgeschreven bedrag niet eens dan kunt u dat direct terugboeken naar uw eigen rekening, ook wel storneren genoemd.

2/  automatische overschrijving per bankopdracht :  u maakt, bijv. maandelijks een vast bedrag over naar de ontvanger.
u heeft hier verder geen omkijken meer naar en het bedrag kan ook niet, zonder dat u het zelf wijzigt, veranderen.
u kunt het overgemaakte bedrag ook niet meer terug boeken (storneren) als u dat zou willen.

bij 1/ heeft u het voordeel dat er nauwelijks iets fout kan gaan of dat u en betalingsachterstand oploopt.
ook het over te schrijven bedrag kan tussentijds wijzigen, maar daarvan wordt u wel op de hoogte gesteld
u bent en blijft baas over uw eigen bankrekening.
bij 2/  ook hier kan nauwelijks iets fout gaan, alleen moet u er zelf voor zorgen dat het te betalen bedrag actueel blijft, zodat u geen achterstand kunt oplopen. u bent en blijft de baas over uw eigen rekening.

de voorkeur van bedrijven en instanties gaat uit van 1/ omdat dit een geautomatiseerde handeling is, waar ook zij geen omkijken naar hebben. bij 2/ moeten er wel een administratieve handeling worden verricht en dat brengt extra en onnodige kosten met zich mee.
in beide gevallen dient er op de afschrijfdatum altijd voldoende saldo op uw bankrekening te staan anders wordt de opdracht niet uitgevoerd.