Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marita5
marita5 - 21-07-2017 20:57:26
Geldzaken & Recht

Politie heeft gebeld om getuigen verklaring af te leggen

Hallo tim-1993 , 

de politie roept mij op als getuige.



u bent niet verplicht om een getuigenverklaring af te leggen als de politie dit vraagt. u mag dus weigeren om mee te werken. iemand die bij de politie niet wil verklaren, kan wel als getuige worden opgeroepen door een rechter-commissaris. de getuige is dan verplicht te verschijnen en de waarheid te vertellen.


hoe werkt dat: een getuigenverklaring afleggen voor de politie?




u kunt uzelf als getuige melden. of ‘ja’ zeggen als de politie u om een getuigenverklaring vraagt.

het is belangrijk dat u zoveel mogelijk details vertelt. u kunt daar gerust de tijd voor nemen. waarschijnlijk vraagt de politie u om uw verhaal een paar keer te vertellen. aan het einde van het gesprek moet u de verklaring zorgvuldig lezen.

hebt u geen op- of aanmerkingen? dan kunt u de verklaring ondertekenen om aan te geven dat u het eens bent met de tekst. het is belangrijk dat u de waarheid spreekt.

vraag de naam van de politiefunctionaris zodat u hem of haar kunt bellen als u nog iets te binnenschiet.

het kan zijn dat de politie het onderzoek niet rond krijgt. de verdachte kan bijvoorbeeld niet worden opgespoord of er is niet genoeg bewijsmateriaal. de politie besluit dan om de zaak te laten rusten. dit betekent niet dat de politie u niet gelooft. de politie gaat er in principe vanuit dat uw verhaal waar is. maar als zij het juridische bewijs niet kan leveren, komt het niet tot een rechtszaak.

wilt u meer weten over het verloop van het onderzoek? informeert u dan naar de politieman of -vrouw die uw verklaring opnam.



bron : politie.nl