Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

boppe1943
boppe1943 - 23-07-2017 17:11:31
Huishouden & Energie

Keramische coating van koekenpan is beschadigd. is dit gevaarlijk?

Bron: radar 28-1-2017


pan beschadigd? let dan op!

het kan natuurlijk gebeuren dat je pan is beschadigd als je met een hard voorwerp erin geroerd hebt. er komt bij zo'n beschadiging dan een stukje van de teflonlaag los. martin van den berg is toxicoloog en verbonden aan de universiteit utrecht. hij zegt: "de korreltjes teflon die je binnenkrijgt zijn alleen schadelijk als ze zo groot zijn dat ze je slokdarm kunnen beschadigen." dan kan je maar beter je pan weggooien.


gevaar

het gevaar van een beschadigde pan zit dus niet alleen in losgekomen korreltjes teflon, maar ook in de gevolgen daarvan. "doordat de teflonlaag is aangetast bakt je vlees sneller aan en dat veroorzaakt kankerverwekkende stoffen", aldus van den berg. deze zogeheten paks, polycyclische aromatische koolwaterstoffen, worden ook gevormd als je barbecuet. daarom lees je ook vaak het advies om niet te vaak te barbecueën.


advies

het best kan je houten spatels en ander keukengerei gebruiken in je pannen. bij stalen hulpmiddelen kan je je anti-aanbaklaag beschadigen. daarnaast kan je beter op een gematigde temperatuur braden om aanbakken te voorkomen. er is tegenwoordig ook een alternatief op de markt. de pannenserie van greenpan is voorzien van een thermolonlaag, eveneens een anti-aanbaklaag. thermolon begint pas bij 450 graden te smelten en is dus duurzamer dan teflon.