Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 18-08-2017 14:06:13
Geldzaken & Recht

Testamenten goededoelen

U hebt het over "ons testament", maar iedereen moet een eigen testament hebben. 

u hebt nu waarschijnlijk "langstlevende" testamenten, maar als u nieuwe laat opstellen, komen deze te vervallen. 

bij een langstlevende testament zijn de kinderen niet onterfd, maar valt de hele nalatenschap toe aan de nog in leven zijnde, en die heeft dan een schuld, voor hun erfdeel, aan de kinderen. als het erfdeel van de kinderen boven de vrijstelling uitkomt, moet de langstlevende het erfrecht daarover betalen, dan verlaagt uiteraard wel weer de hoogte van de schuld.

fiscaal blijft dan ook het vermogen bijtellen bij de langstlevende, hierop mag de schuld niet in mindering gebracht worden.

als u de kinderen werkelijk wilt onterven, moet dat in het testament worden opgenomen, maar zij houden altijd recht op hun legitieme portie, dat is de helft van hun erfdeel(kindsdeel). maar ook dat hoeft niet eerder uitbetaald te worden, dan na het overlijden van de langstlevende.

als u uw geld na wilt laten aan goede doelen, dient u die met name te benoemen en voor welk deel of bedrag. maar ook als u dan in dat testament de kinderen hebt onterfd, houden zij dus altijd recht op hun legitieme portie. maar daar hoeven zij niet per se een beroep op te doen.

uiteraard kunt u een notaris aanwijzen als executeur met wie u daar maar bij wilt zetten. persoonlijk vind ik het wonderlijk dat u de kinderen wilt onterven, maar wel een van hen als executeur wilt aanwijzen. maar u zult daar uw redenen wel voor hebben. 

bespreek uw wensen met een notaris.