Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

kc
kcdb - 19-09-2017 21:11:47
Geldzaken & Recht

Ex man komt zonder toestemming mijn huis binnen.

@radeloze moeder. het antwoord op uw vraag van @deexpert bevat de meeste waarheid. in het kort komt het op het volgende neer. in nederland is er verschil gemaakt tussen eigenaarschap, zo u wilt mede-eigenaarschap door de gemeenschap van goederen, en woonrecht. zolang de scheiding niet is uitgesproken bent u, door het huwelijk in gemeenschap van goederen, elk voor 50% eigenaar. niet minder maar zeker niet meer.

(mede)-eigenaarschap verschaft, in uw kwestie, uw toekomstig ex-partner niet automatisch het woonrecht. vergelijk het maar met een woningbouwvereniging van vele woningen, die weliswaar eigenaar is van die woningen, maar niet in die woningen mag wonen. daarom mag bijvoorbeeld een medewerker van een woningbouwvereniging, ondanks dat hij optreed voor de eigenaar, niet zonder toestemming van de bewoner, zo'n woning betreden.

u bent inmiddels gescheiden van tafel en bed en kennelijk is, mogelijk stilzwijgend, overeengekomen dat u in uw koopwoning mag blijven wonen. dat verschaft u automatisch het woonrecht voor de koopwoning. uw toekomstige ex huurt inmiddels een andere woning en heeft het woonrecht voor die huurwoning.

uw toekomstige ex mág dus, ondanks dat hij juridisch nog voor 50% eigenaar is,  zonder uw toestemming uw koopwoning niet betreden. doet hij dit wel dan pleegt hij huisvredebreuk en is hij strafbaar. andersom geldt dat natuurlijk ook voor u bij de huurwoning van uw toekomstige ex.

hoe nu te handelen. laat uw toekomstige ex schriftelijk (per aangetekend schrijven) weten dat u hem met onmiddellijke ingang de toegang tot uw woning ontzegt. geef daarbij aan dat u bij overtreding aangifte tegen hem zal doen wegens huisvredebreuk. neem eveneens contact op met de wijkagent in uw gemeente en overhandig hem een kopie van die brief, zodat hij daarvan op de hoogte is. is uw toekomstige ex toch brutaal en treed hij uw woning binnen dan dient u zo spoedig mogelijk de politie te verwittigen en hem uit uw woning laten verwijderen. uw optreden zal kordaat moeten zijn, uiteindelijk schaadt kordaat optreden uw kinderen niet. wel een halfzachte houding.


 


maar u schrijft dat uw man brutaal is en zich nergens wat van aantrekt. daarmee loopt hij het risico van strafbaarheid, dat kan hem veel ellende opleveren. om confrontatie voor uw deur te voorkomen zou u kunnen afspreken dat hij uw kinderen op een ander adres als uw woning bij u aflevert, in een zgn. neutrale omgeving. doet u dat liever niet, dan kunt u zich natuurlijk ook thuis van hulp verzekeren. licht een sterke buur, sterke vriend of een sterk familielid in en zorg dat deze bij u thuis is als de kinderen bij u thuis worden gebracht. eens kijken of uw toekomstige ex nog zo brutaal is als een ‘brede harrie’ ineens uw voordeur voor hem open doet. heel waarschijnlijk druipt het soort ‘helden’ als uw toekomstige ex-man is, dan met de staart tussen de benen af.