Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 29-10-2017 12:48:40
Huishouden & Energie

'slimme' gasmeters

schoon aardgas (ontdaan van de zwavelwaterstof) is reukloos. om ervoor te zorgen dat weglekkend gas snel wordt opgemerkt, voegt men er een onwelriekende geurstof aan toe. in nederland wordt hiervoor 18 mg/m3 https://nl.wikipedia.org/wiki/tetrahydrothiofeen" target="_blank">tetrahydrothiofeen toegepast, dat zorgt voor de welbekende gaslucht. in delen van https://nl.wikipedia.org/wiki/duitsland" target="_blank">duitsland, https://nl.wikipedia.org/wiki/oostenrijk" target="_blank">oostenrijk en het https://nl.wikipedia.org/wiki/verenigd_koninkrijk" target="_blank">verenigd koninkrijk wordt https://nl.wikipedia.org/wiki/tertiair_butylmercaptaan" target="_blank">tert.-butylmercaptaan gebruikt. in belgië worden beide stoffen toegepast met telkens een soort odorant per aardgasdistributienet. ook andere https://nl.wikipedia.org/wiki/thiol" target="_blank">thiolen en https://nl.wikipedia.org/wiki/dimethylsulfide" target="_blank">dimethylsulfide worden gebruikt.


het spreekt vanzelf dat de geurstof bij verbranding reukloos dient te zijn. belangrijk is dat men het gas al ruikt voordat het mengsel lucht-aardgas https://nl.wikipedia.org/wiki/explosiegrens" target="_blank">explosiegevaarlijk wordt. op die manier is men tijdig gewaarschuwd en kan de nodige maatregelen nemen. de geur zal opgemerkt worden vanaf ca. 1% aardgas in de lucht.


ter beveiliging van gastoevoer wordt wel https://nl.wikipedia.org/wiki/gasgebrekbeveiliging" target="_blank">gasgebrekbeveiliging toegepast.

(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/aardgas" target="_blank">https://nl.wikipedia.org/wiki/aardgas)