Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ne
neodutchio - 08-02-2018 22:22:07
Geldzaken & Recht

Woningbouw laat gezin 7 maanden leven in (vrijgekomen) asbest (amosiet)

asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen (silicaten), die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. asbest is een natuurlijk product. dus natuurlijk wordt het gemeten. vrijgekomen asbestvezels komen overal voor. in nederland bevindt zich in agrarische gebieden in elke liter buitenlucht ongeveer 1 vezel, in grote steden 5 tot 10, en bij verkeerstunnels 40 tot 80 vezels per liter lucht. in gebouwen worden asbestconcentraties gemeten van 0 tot 50 vezels per liter lucht. de belangrijkste vezelbronnen zijn autoverkeer en sloopwerkzaamheden. dus ook na verwijdering zal u gewoon nog asbest kunnen meten. daarbij is het voor u dus levensgevaarlijk om naar buiten te gaan. en loop vooral niet door een tunnel.

voor het blootstellingsniveau van asbest, waaronder er geen verhoogd risico op kanker of mesothelioom zou voorkomen, is er geen veilige grens. eén ingeademde vezel kán dus al gezondheidsschade veroorzaken, zij het dat dit een te verwaarlozen risico is. voor het krijgen van asbestose moet er minimaal 5 vezeljaar blootstelling aan asbest zijn geweest. het relatieve risico op longkanker na blootstelling aan asbest is 3,5. een vezeljaar is 1 vezel x 240 dagen a 8 uur. oftewel 5 dagen per week, 8 uur onafgebroken per dag voor 3,5 jaar lang blootgestelt worden aan een asbestvezel.