Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

dobby
dobby - 15-09-2018 00:17:13
Huishouden & Energie

Waarom is het zo moeilijk de kwh en m3 gas prijs te vinden bij je leverancier

Waarom? om niet te makkelijk te kunnen vergelijken.. dat was (is) in meerdere branches ook zo. maar ikzelf ben ook redelijk eigenwijs en verzamel elke 3 maanden ook de voor mij interessante tarieven.. bij elke (...) leverancier en bij de meeste tussenpersonen kan je wel een voorbeeld berekening opvragen; daar laten ze dan standaard meestal wel een maand- of jaar- (voorschot) tarief zien, maar je kan eigenlijk altijd wel de losse kwh en m3 tarieven zien.

dus gewoon je eigen referentie verbruik bepalen (overal hetzelfde, en wel mooie ronde getallen), dan kan je op de voorschot tarieven al redelijk vergelijken of je de losse tarieven wilt uitrekenen (meestal de btw eruit rekenen)

maar let wel even op - een paar dingen: een eventuele bonus is soms met het getoonde maand-/jaar bedrag al verrekend.. dat zou je (bij een reeel referentieverbruik) zo kunnen houden als je elk jaar wisselt, maar weet niet of je dat wilt. ook opletten bij de kosten voor de netbeheerder: ik gebruik bijvoorbeeld weinig gas, maar daar kiezen ze niet altijd het juiste capaciteitstarief van de netbeheerder bij in de berekening. ook je stroom aansluiting moet je even controleren (3x25a of 1x85?).. dat scheelt steeds minder maar kan toch wel uitmaken. ook hebben bijna alle leveranciers een regio toeslag voor gas, en bij sommige berekeningen laten ze je in groningen wonen in plaats van je eigen regio.

ook andere zaken worden niet altijd goed meegerekend (stedin verlaagt per 1 augustus 2018 bijvoorbeeld de meterhuur).. 

als je puur de m3 / kwh tarieven vergelijkt moet je dat ook gaan meerekenen om een eerlijke vergelijking te kunnen maken..

al met al - zo moeilijk zijn ze niet te vinden.. meestal 1 click op "details" ofzo vanuit een voorbeeld, maar of alles correct is? dat is een ander verhaal.. ook even opletten of het incl dan wel excl btw en andere overheidsheffingen is.. overigens blijkt een telefoontje vaak redelijk snel en effectief te zijn..