Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sira
sira - 22-12-2019 11:13:20
Winkels & Webshops

Kindervuurwerk veroorzaakt evenveel trauma bij dieren als gewoon vuurwerk.

Persoonlijk mag voor mij het afsteken van vuurwerk door particulieren afgeschaft worden en dat heeft bij mij voornamelijk te maken met de maanden herrie, vernielingen en rotzooi. en wat is overigens kindervuurwerk? in mijn jeugd waren dat sterretjes.

in oktober begon de herrie hier al. diegenen die in oktober al begonnen, hebben inmiddels al meerdere vernielingen veroorzaakt, zoals o.a. het opblazen van brievenbussen, vuilnisbakken,  etc. ik las zelfs laatst in de krant dat een kat het heeft moeten ontgelden, daar hadden aso's vuurwerk in z'n achterste gestopt (denk dat er dan iets in je opvoeding fout gegaan is). en als ik 's avonds een keer buiten ben en er wordt zwaar vuurwerk afgestoken dan hoor je de vogels in het donker opvliegen vanuit hun slaapplek en dat zijn geen nachtvogels.

mijn honden zijn nooit een probleem geweest, maar ik kan mijn andere dieren (kat en geiten) niet trainen geen angst te hebben. oudjaarsavond verhuizen mijn geiten naar de schuur alwaar ik de raampjes geblindeerd heb, maar aan het geluid kan ik niets doen.

vuurwerk is in nederland pas ergens eind jaren '60 ontstaan.ik kan dat nog niet echt traditie noemen. een object van die leeftijd is ook nog geen antiek. maar als traditie betekent dat er maanden geluidsoverlast, vernielingen en mishandeling (mens en dier) moeten plaatsvinden, schaf het dan maar af. dan heb ik het nog niet over de rotzooi die men niet opruimt. na 0.00 uur laat men alle dozen, papier en plastic gewoon staan en aan vegen wordt nieuwjaarsdag ook al helemaal niet gedaan. vroeger stonden er in het bos en natuurgebieden, ter herinnering aan je verantwoordelijkheden, altijd bordjes met: 'laat niet als dank voor 't aangenaam verpozen, de eigenaar van 't bos de schillen en de dozen'.

vuurwerk wordt ook vaak afgestoken door mensen waar je het niet van verwacht, zoals minderjarigen, mensen die van een uitkering moeten rondkomen, milieufreaks en klimaatdrammers. die laatste twee hoor je richting oud en nieuw niet en vuurwerk vervuilt wel degelijk. ik ben geen milieufreak, maar ik probeer zo goed als ik kan mijn steentje aan het milieu bij te dragen. als kind werd mij bijvoorbeeld al geleerd geen afval op straat achter te laten. nederlanders worden de komende jaren op hoge kosten gejaagd door de overheid i.v.m. het milieu, terwijl vuurwerk ook veel fijnstof in de lucht veroorzaakt en zware metalen in de bodem en water achterlaat. maar dat is blijkbaar geen probleem.

er is altijd een groep idioten die zich niet kunnen gedragen met vuurwerk. dan moet men niet kwaad worden op de tegenstanders, maar op die groep die zich niet kunnen gedragen.
en laten we eerlijk zijn, een vuurwerkshow van ca.10 minuten (zoals in andere landen) is toch veel mooier dan het her en der verspreide vuurwerk.