Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Thecla58
Thecla58 - 06-01-2022 17:13:48
Huishouden & Energie

Klopt deze verhoging van mijn warmte tarieven wel?

Hieronder hetgeen acm heeft teruggemeld op mijn vraag over ennatuurlijk


dank voor uw bericht van 3 januari 2022. u schrijft dat uw warmteleverancier ennatuurlijk de tarieven voor 2022 bekend heeft gemaakt. de warmtetarieven zijn met meer dan 67% gestegen. dit wilt u melden bij ons.


 


maximale warmtetarieven


67% stijging is geen wettelijk maximum. uw warmterekening bestaat uit verschillende onderdelen. bijvoorbeeld de prijs voor iedere gigajoule (gj) of het meettarief. voor ieder onderdeel heeft de acm een maximaal tarief vastgesteld.


 


dit zijn de maximale wettelijke tarieven voor 2022:



iedere gj maximaal 53,95 euro
het meten van het verbruik (meettarief) maximaal 27,47 euro
verwarming en warm kraanwater maximaal 494,58 euro
alleen verwarming maximaal 247,29 euro
lauw kraanwater maximaal 269,18 euro
warm kraanwater maximaal 247,29 euro
koude, koeling in warmte en koudeopslag maximaal 244,18 euro

ennatuurlijk mag niet over deze tarieven heen gaan.


waar staat de 67% voor?


u hoort vaak over een maximale stijging van 67%. dat komt omdat de acm heeft berekend dat de kosten voor warmte van een gemiddeld huishouden in 2022 met 67% stijgt. een gemiddeld huishouden betaalt in 2022 maximaal 2.542 euro voor de aansluiting en het gemiddeld verbruik. in 2021 waren deze maximale kosten maar 1.523 euro. de 67% is dus geen wettelijk maximum.


het maximumtarief voor iedere gj is gestegen van 25,51 euro naar 53,95 euro. dit is meer dan 67%. de vaste kosten stijgen minder. de stijging hangt daarom veel van uw verbruik af.


de acm heeft de vergoeding van de overheid niet meegerekend. uw warmterekening van 2022 valt daarom wat lager uit. de overheid geeft in 2022 een https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/stijgende-energierekening-deels-gecompenseerd" target="_blank">korting op de energiebelasting van ongeveer 400 euro per huishouden. en gemeenten geven een https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/nieuws/2021/12/10/extra-energietoeslag-voor-lagere-inkomens" target="_blank">extra vergoeding van 200 euro aan huishoudens met een laag inkomen.


 


waarom zijn de tarieven flink verhoogd?


in de wet staat hoe de acm de maximale warmtetarieven moet berekenen. de acm mag deze tarieven niet verlagen. de acm heeft warmteleveranciers gevraagd om de tarieven te verhogen alleen als dat nodig is. warmteleveranciers mogen deze situatie niet gebruiken om meer winst te maken. in de wet staat dat de warmtetarieven aan de gasprijs zijn gekoppeld. de acm moet de gasprijzen opnemen in de berekeningen. het gas is nog nooit zo duur geweest. daarom zijn de warmtetarieven flink gestegen.


 


veel warmteleveranciers gebruiken gas en elektriciteit om warmte op te wekken. gas en elektriciteit zijn veel duurder geworden. daarom maken deze warmteleveranciers hogere kosten. andere warmteleveranciers gebruiken aardwarmte of andere technieken om het water te verwarmen. door de hoge gasprijzen krijgen ze minder subsidies. de gevolgen van de stijgende prijzen verschillen voor iedere warmteleverancier.


daarom wil de acm de maximale warmtetarieven berekenen op basis van de kosten van de warmteleveranciers. en niet meer op basis van de gasprijzen. hiervoor moet de warmtewet veranderen. er komt een nieuwe warmtewet aan (wet collectieve warmtevoorziening). pas als die wet ingaat, kan de acm de warmtetarieven op deze manier berekenen.