Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 21-07-2022 22:57:12
Geldzaken & Recht

Schenking kleinkinderen

Fiscaal gezien is dit een schenking van u aan uw zoon. u hebt namelijk niet aan de kleinkinderen, maar aan uw eigen kind geschonken door het op zijn rekening te storten.

als dat per jaar meer dan ongeveer € 5.500,-- (2022) is, dan moet uw zoon daarover schenkbelasting betalen. op het moment dat hij het vervolgens overmaakt naar zijn kinderen, gaat daar nog een keer schenkbelasting over.

daarnaast telt dit ook al mee voor de box-3 heffing van uw zoon.

ondanks uw wens/opdracht dat hij op de 18e verjaardag van een kleinkind geld moet overmaken, mag uw zoon ook al doen en laten wat hij wil met het geld dat op zijn rekening staat. sterker nog: bij een scheiding of faillissement kan een deel van dat geld "verdwijnen" zonder dat u of uw zoon daar iets tegen kan doen.

het was dus geen handig idee om dit 12 jaar lang te doen zonder eerst goed en gedegen advies in te winnen.