Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

diertjes
diertjes - 09-01-2006 23:46:35
Geldzaken & Recht

Precario

precariorechten zijn niet nieuw, ze bestaan al tientallen jaren. het is een belasting die kan worden geheven voor het hebben van voorwerpen in, op of boven gemeentegrond die voor de openbare dienst is bestemd. je kunt het natuurlijk een beetje goedkoop geld aftroggelen noemen, maar je kunt er ook wat volwassener tegenaan kijken. je gebruikt eigendom van de gemeente om iets op zetten of in te graven. de gemeente mag een vergoeding vragen voor het gebruik van zijn eigendom. elke willekeurige particulier zou dat toch ook doen wanneer een ander zijn eigendom gebruikt? maar wanneer de overheid dat doet en ook nog volstrekt legaal in de vorm van een belasting, dan loopt iedereen daar tegen te hoop. vergeet niet dat de opbrengsten van precario wel weer kunnen worden besteed aan andere zaken. wie weet kan met dat geld het zwembad wel open blijven in plaats van te worden gesloten.


vergeet ook niet dat met het afschaffen van het gebruikersdeel ozb voor woonruimten een deel van de gemeentelijke inkomsten wegvalt. maar we willen niet dat de dienstverlening van de overheid minder wordt. dan zal er naar andere inkomsten moeten worden gezocht.


een kort geding over precario zegt me niet veel. in de fiscaliteit kennen we een dergelijke procesgang niet. wel het vragen van een voorlopige voorziening in spoedeisende gevallen. overigens zijn er plannen om het heffen van precario voor infrastructuur van nutsbedrijven af te schaffen. groet, m@rtin.