Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 09-03-2023 21:29:10
Geldzaken & Recht

Gebruik maken koopwoning ouder

Aangezien u en uw zuster over het bezit van iemand die (waarschijnlijk) handelingsonbekwaam is willen beslissen, zijn daar inderdaad juridische stappen voor nodig.

allereerst zal er bewind aangevraagd moeten worden. daarvoor moet u naar de kantonrechter. bewindvoerders mogen in het belang van degene die zij vertegenwoordigen tot op zekere hoogte financiële (en ook medische) beslissingen nemen voor die persoon, in dit geval uw moeder. beslissingen over de woning vallen hier ook onder. 

maar let op: een bewindvoerder mag die bezittingen niet voor eigen gewin inzetten. als bewindvoerder mag u dus niet voor uzelf gaan winkelen met de bankpas van uw moeder. en ook mag u niet gratis de woning gaan bewonen. u zult een marktconforme huur moeten betalen. denk daarbij aan minstens 2/3e van de maximale huurprijs op basis van de huurpunten-telling voor sociale huurwoningen. 
ook mag een bewindvoerder geen grote onomkeerbare beslissingen nemen zonder goedkeuring van de rechtbank. u mag als bewindvoerder zonder tussenkomst van de rechtbank dus ook niet de woning verhuren voor onbepaalde tijd (ook niet aan uzelf of uw zuster) of verkopen aan uzelf, uw zuster of anderen.