Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ma
marsgoddess - 14-06-2023 11:30:26
Huishouden & Energie

Energiekosten

U kunt eisen dat dit veranderd wordt naar een bedrag dat past bij uw verbruik (met eventuele nieuwe belastingtarieven daarin verrekend). 
maar u zult voet bij stuk moeten houden, want het te veel innen en het later dan wel terugbetalen is een verdienmodel van energieleveranciers, al tientallen jaren.
u hebt absoluut recht op een bedrag dat klopt ten opzichte van uw gebruik, omdat de energieleveranciers regelmatig failliet gaan en u dan uw reeds betaalde termijnbedragen niet terugkrijgt. het burgerlijk wetboek geeft u het recht om niet als 'bank van lening' op te hoeven treden boven uw verbruik. u hoeft als consument ook het bedrijfsrisico van de energieleverancier niet te dragen met uw te hoge termijnbedragen.
dat gezegd zijnde, het valt niet mee om energieleveranciers tot redelijke bedragen te krijgen. velen verschuilen zich achter 'maar uw verbruik was vorig jaar hoger' en daar is het bedrag op gebaseerd'. dat is een onzin argument. want dat betekent namelijk ook dat energiebesparende maatregelen u niets opleveren tijdens het lopende jaar.
zo ging ik zelf van 326 m3 gas naar 97m3 gas, door niet meer op gas te koken, maar in de magnetron, door koud te douchen en slechts zelden warm, door af te wassen met een elektrisch gekookte ketel warm water. ik gebruik een excel spreadsheet dat exact bijhoudt wat ik verbruik en wat mijn energieleverancier coolblue energie mij iedere maand toe stuurt als 'overzicht energieverbruik'.  ik heb nu al maanden ruzie (maar ze kunnen wat mij betreft naar de rechter) omdat ik op 1 maart al voldoende termijnbedragen had betaald om mijn totale jaarverbruik tot en met augustus te betalen. sindsdien storneer ik de maandbedragen van 46 euro die coolblue energie per incasso afschrijft. mijn prognose gebaseerd op de zomer van vorig jaar is dat ik zelfs zo nog 5 euro terugkrijgt. dat is acceptabel. 230 euro terugkrijgen op een totale rekening van 275 euro is niet acceptabel, vandaar het storneren.