Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 20-06-2007 18:39:40
Geldzaken & Recht

Is een offerte altijd vrijblijvend ?

in de bouw en de installatiebranche komt het vaak voor, dat men na een offerte er zonder tegenbericht van uitgaat, dat de opdracht wordt verleend. spreek daarom alles schriftelijk af, maak printjes van e-mails en bewaar die.


als een aannemer voor een grote, ingewikkelde klus een offerte moet uitbrengen, komt het voor , dat ze als je de opdracht uiteindelijk toch aan een ander geeft,  een rekenvergoeding verlangen. motivering: we hebben aan het maken van de offerte tijd en werkuren besteed.  soms is dat ook best wel veel werk geweest, en het is dan ook niet altijd onredelijk.
vraag van tevoren, of een aannemer met wie je contact legt, een geheel vrijblijvende offerte uitbrengt, want dan mag hij geen rekenvergoeding vragen tenzij hij dat uitdrukkelijk afspreekt.
spreek ook af, binnen welke termijn je zult reageren.
sommige aannemers willen geen offerte uitbrengen als je te kennen geeft, ook de "concurrent" te hebben benaderd. het kan ook voorkomen, dat aannemers met elkaar gaan praten, zo van: heb jij ook een brief van die-en-die gehad? dan maken ze misschien met elkaar de afspraak, niet minder te vragen dan een bepaalde prijs. eigenlijk mag dit niet. maar als klant kom je hier niet achter.


voor heel grote klussen, bijv. de bouw van een heel huis, kun je beter een architect inschakelen, die kan voor jou de juiste aannemer kiezen, en ook technisch toezicht op de bouw houden. in veel gevallen heb je het honorarium van de architect er toch wel uit, want vaak kan zo'n man voorkomen dat er bijv. slechter materiaal wordt geleverd dan afgesproken, dat een aannemer stiekum met zwartwerkers werkt ( in bepaalde gevallen draag jij als opdrachtgever het risico daarvan!) , of dat hij van de bouwtekening afwijkt ( denk aan het maastrichtse balkondrama!) dus. goed uitkijken, en bij klussen die in de tonnen lopen, liever een architect inschakelen.


sterkte


pieter