Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hrdwerrorman
hrdwerrorman - 13-05-2008 18:36:43
Huishouden & Energie

Airco types

@ wimbremer:

quote: "split level heeft niets met airco te maken? zou ik toch willen tegenspreken."
jij mag me rustig tegenspreken, maar het typeert je meteen.....

klop in google eens het woord "splitlevel" in en kijk eens wat je dan krijgt.
mocht je iets vinden dan met airco te maken heeft, dan mag je me weer tegenspreken. dan leer ik ook nog wat.

en als je toch bezig bent in google: klop ook eens het woord "invertor" in. je zult verbaasd zijn: dat woord vind je niet.

kortom, je hebt de klok horen luiden! dat geldt ook voor grindweg.
=================================================
voor ryan:

een inverter is een stuk elektronica dat in o.a. een airco gebruikt wordt voor toerenregeling van de compressormotor van de koelunit.

in een koelunit zit een wisselstroommotor van het type met een kortsluitanker. deze motoren waren vroeger lastig in toerental te regelen. afhankelijk van het constructietype draaiden ze op vol vermogen altijd 2880, 1440 of 720 toeren per minuut. met één type motor had je één toerental. zo leverde een koelunitcompressor altijd vol vermogen tot de motor door een thermostaat uitgeschakeld werd.

bij een inverter voor een koelunit wordt met een gelijkrichter van 220 volt wisselspanning met een frequentie van 50 hz, de gewone wisselspanning dus, eerst gelijkspanning gemaakt. dan via de inverter iets wat op 220 volt wisselspanning lijkt. maar geen starre frequentie van 50 hz, doch een variabele frequentie. door iets wat op een processor lijkt wordt de voor dát moment gewenste frequentie bepaald. op die frequentie draait de compressormotor.

zo wordt het vermogen van de koelunitcompressor op een redelijk milieuvriendelijke manier via het toerental geregeld en aan de gewenste koeling aangepast.

doordat een compressormotor per definitie altijd onder belasting start,
is er bij een steeds vanuit stilstand startende compressormotor steeds een aanloopstroompiek. door nu het toerental naar koel- of verwarmingwens te regelen, wordt die aanloopstroompiek grotendeels vermeden. daar ontstaat een percentage energiebesparing uit.

de inverter zelf heeft niets met de verwarmingsmogelijkheid van de airco te doen. deze verwarmingsmogelijkheid maakt gebruik van de warmte welke uit een ruimte wordt onttrokken welke gekoeld wordt. dat kan efficienter zijn dan elektrisch bijverwarmen.
doch ik verwacht dat dit niet veel uithaald: immers als je een ruimte wilt verwarmen, dan ga je deze niet koelen. dus is er vanuit die ruimte geen warmteoverschot.

bij een multi-splitsystem airco zou dit wel op kunnen gaan.

hardware error man.