Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

kenwel2
kenwel2 - 26-04-2009 12:33:28
Elektronica & TV

Onweer aardlekschakelaar

hier een stukje uit een van mijn boeken:


de aarding
inleiding
door een fout in de elektrische installatie, is het mogelijk dat metalen delen onverwacht onder spanning komen te staan. als deze delen dan worden aangeraakt, kan een foutstroom via deze persoon naar de aarde vloeien. dit kan dodelijk zijn.
om dit te verhinderen is het belangrijk dat deze foutstroom wordt afgeleid via een alternatief circuit naar de aarde. dit circuit komt tot stand door de aarding met de geelgroene beschermingsgeleiders.

waarde van de aardingsweerstand ?
om er zeker van te zijn dat de foutstroom doorheen het aardingscircuit gaat en niet door de persoon, moet de weerstand van de aarding zo klein mogelijk zijn.
- in elk geval moet de waarde van deze weerstand kleiner zijn dan 100 ohm.
- indien deze weerstand kleiner is dan 100 ohm, maar groter dan 30 ohm, dan dienen bijkomende differentieelstroominrichtingen geplaatst te worden (zie punt ..), wat een extra kost met zich meebrengt.
- daarom zal men in de praktijk er echter steeds naar streven om een aardingsweerstand van maximaal 30 ohm te bekomen.


gr. henri