Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

er
erky - 26-10-2009 15:57:19
Huishouden & Energie

Led lamp en dimmers

Hoi jooris,

een ledlampje geeft licht doordat hij gestuurd wordt met een constante stroom. en de spanning die ervoor nodig is om de juiste stroom te krijgen ligt eerder bij de 5 - 12 volt, gelijkstroom. de led spaarlampen die wij nu op de markt krijgen hebben dus wat elektronica aan boord om ze te laten werken met die juiste stroom op het lichtnet van 230 volt.

dat is één reden dat je ze niet zonder meer kan dimmen. er zijn trouwens (nu nog prijzige) dimbare led-spaarlampen. de andere reden dat een dimmer niet dimt is inderdaad omdat dimmers zijn bedoeld voor gloeilampen en die gloeien eigenlijk vanwege de hitte in de gloeispiraal en dat is mooi te regelen, maar altijd vanaf een bepaald vermogen (watt) tot een maximum. met dimmers voor gloeilampen kan je halogeenlampen ook amper dimmen, zeker als er ergens een transformator voor de halogeenlampen is. de zaak gaat brommen of gaat zelfs kapot.

ik ben het met je eens dat de voorlichting slecht is, maar loop dan maar eens een goede elektra winkel in (en niet persé een bouwmarkt), dan krijg je als het goed is het juiste type dimmer aangeboden.

dimmers voor gloeilampen zie ik nu in de winkel voor ongeveer €20, maar speciale dimmers voor halogeen kunnen in prijs oplopen tot € 95. en voor zo'n prijs wil je geen miskoop doen, let dus goed op de led ontwikkelingen!

succes,
erky