Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 29-12-2009 21:20:37
Huishouden & Energie

Zekering automaat

Dag fujitsu,

quote: "als het niet lukt met de c16a moet je naar c20a gaan, daarvoor moet de bedrading wel minimaal 4qmm zijn."

ik neem aan dat je de motor tracht te bedrijven via een gewone eindgroep welke met een 16 amp. installatieautomaat beveiligd is in de meterkast en een normaal stopcontact en stekker. installatie automaten zijn per definitie al traag.

met alleen bedrading van 4 mm² en een c20a beveiliging ben je er niet. ook het stopcontact, de stekker en het aansluitsnoer moeten die stroom aan kunnen. wanneer je die eindgroep met 20 amp. zekert, moet de draaddoorsnede in de gehele eindgroep uitgevoerd worden in 4 mm², vanaf de meterkast tot en met alle aansluitpunten op die groep. de buisdikte, 5/8" laat dit niet toe in geval van meerdere aansluitpunten. er zullen dan af en toe meer dan 3 of 4 draden in de buis moeten en dat gaat met 4 mm² niet.

goed, dan besluit je een aparte groep uit je meterkast naar de motor te laten komen. met kabel 3 x 2,5 mm² (moeilijk brandbaar) of 3 x 4 mm². en een vaste aansluiting aan de brug met een beveiligingsschakelaar tegen overbelasting van de motor. lijkt goed, doch dan ben je er nóg niet.
om te voorkomen dat je hoofdzekering er steeds uit klapt, want die zal niet meer zijn dan 25 amp., zal de hoofdzekering vergroot moeten worden naar 35 amp. anders is je beveiliging niet meer selectief. dat betekent dat willekeurig je hoofdzekering dan wel de 20 amp. installatieautomaat er uit vliegt. de 20 amp. goed blijft en de 25 amp. eruit vliegt. andersom kan ook.

dan komt weer een ander probleem, want tegenwoordig betaal je aan de netbeheerder voor de beveiliging naar wat je maximaal (worst case) uit het net kunt trekken. dus voor 3 x 35 amp. betaal je bijna €1000,- meer per jaar dan 3 x 25 amp.

jammer dat je die motor nu op de brug hebt. normaal zit er op de brug een draaistroom (3-fasen)motor van thans 400 volt, ongeveer 1,5 kw.

wanneer je reeds 3 fasen in je huis zou hebben, b.v. voor een elektrisch fornuis, zou het heel wat gemakkelijker en goedkoper kunnen.

vertel maar eens wat de situatie in je meterkast is.

hardware error man.