Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 16-07-2010 13:55:27
Elektronica & TV

Onweer/ bliksem inslag

De bliksem is sneller dan de aardlekschakelaar! daarnaast kan de spanning zó hoog zijn dat de (verbroken) kontakten van zo'n schakelaar door de overslagspanning overbrugd worden, dus een aardlekschakelaar is geen (volledige) bescherming bij onweer. aardlekschakelaars zijn er hoofdzakelijk voor als er in een apparaat op de behuizing spanning komt te staan, meestal door een defect of vocht.
de bliksem slaat niet altijd op het hoogste punt in, dat hangt van vele factoren af, met name de opbouw van het spanningsveld op de grond. een bewijs is de diverse inslagen halverwege de zendmast in smilde, die toch echt wel hoog is!
alle stekers eruit is nog steeds het beste als de bui dichtbij komt, richtafstand zo'n vijfhonderd á duizend meter, dat is als het gerommel korter dan drie seconden na de bliksem komt. als u in een hutje op de hei (of bos) woont hou dan minstens 20 kilometer aan, als er tenminste stroom- telefoon- of andere leidingen naar uw hutje liggen. (zo'n kleine tien seconden)