Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 16-07-2010 14:45:27
Elektronica & TV

Onweer/ bliksem inslag

Alarm1233 schreef op vrijdag 16 jul 2010, 14:10: wat een lariekoek hier zeg!!!
ben 50 jaar en heb nog nooit een stekker eruitgedaan, bliksemafleiders .alleeen in oudere woningen heb je nog problemen omdat die geen aarding hebben.

mijn vader is 94 geworden en heeft ook nooit stekers eruit gehaald en nooit problemen gehad. dit wil echter niet zeggen dat het nietnodig is! ik ben verzekerd voor brand en heb nog nooit brand gehad. ik betwijfel sterk of u electricien bent want voor iemand die dat is praat u dom. een aarding is juis een reden *behalve bij een voltreffer) vooer defecten omdat er dan een goed geleiding is voor de zwerfstroom. een vogeltje kan ook op een hoogspanningsleiding van 150.000 volt zitten zonder problemen. pas als hij, met een heeeele lange poot of snavel een aardpunt zal aanraken is het bekeken met het beestje! als de bliksem ergens inslaat zal voor een kort moment de hele getroffen plaats voor korte tijd "gelift"worden, dwz enkele honderden of duizenden volts stijgen, afhankelijk van de omgeving. in een hutje in de heid zonder aarding of kabels of snoeren zal de spanning van het hele huis en de omliggende grond, zeker als het niet regent, enkele duizenden volt stijgen van het hele huis inclusief bewoners, die zullen dat overleven omdat de stroom niet door hun heen geleidt. bij een goede aarde loopt de spanning niet zo op maar de stroom (de kracht) zal enorm zijn en alles kapot door de stroomsterkte. oude stoppen en overspanningsbeveiligingen hebben soms meer dan een seconde nodig om door te slaan en dan is het al veel te laat, bovendien is de afstand die bij een open schakelaar ontstaat veel te klein om de spanning tegen te houden, (1 cm. per duizend volt) en de spanning van de bliksem is veeeeeeel hoger, nogmaals behalve als u ver van de inslag af zit, dan is er al zoveel gelekt en afgevloeid dat de kracht veel kleiner is, zo klein dat een overspanningsbeveiligen soms zelfs niet meer uitslaat maar, in veel gevallen, de gevoelige apparatuur daarachter nog wél de geest geeft, dus, stekers eruit! eenwasmachine of koffiezetapparaat kan wel wat hebben en pc of tv niet!