Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 16-07-2010 15:37:16
Elektronica & TV

Onweer/ bliksem inslag

Alarm 1233, als u elektriciën bent, dan zou ik geen advies van u willen. een verliesstroomschakelaar is een aardlekschakelaar. deze reageert op in en uitgaande stroomverschillen.
wat ik hier nog niet heb gelezen over het effect van bliksem is dat door de reusachtige statische lading van de bliksem een inductiespanning kan ontstaan in leidingen en apparaten die hoog genoeg kan zijn om apparatuur te vernielen. dat betekent dat er in sommige gevallen schade kan ontstaan terwijl toch de stekkers zijn verwijderd. wat overigens niet wegneemt dat het verwijderen van stekkers altijd is aan te raden bij onweer. het geeft in ieder geval een rustiger gevoel. het idee dat je wat hebt gedaan om je spullen te sparen.
overspanningschakelaar zijn echt niet afdoende bij directe blikseminslag. daarvoor is de spanning te hoog. bij een relatieve vochtigheid van 55% is de overslag 1 mm per 1000 v, dus kun je wel nagaan wat er gebeurt bij bijvoorbeeld 1 miljoen volt. als zo'n spanning via een stopcontact je huiskamer binnen zou komen, is de energie nog zo hoog, dek je dan maar. ik geloof er niet zo in. ik denk dat apparatuur en huisinstallatie eerder wordt vernield door het effect van inductie. echte elektriciëns snappen wel wat ik bedoel.