Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-07-2010 00:07:56
Elektronica & TV

Onweer/ bliksem inslag

Renekeonline schreef op vrijdag 16 jul 2010, 17:11: ik ben blij dat gerard55 er hier tussen is gekomen want als hier de elektriciens van de toekomst zitten hebben we een probleem.

en wat renieoe net schrijft klopt inderdaad ook een bliksem levert een leuk inductie op wat door een transformator in bijvoorbeeld een radio opgevangen kan worden en deze zet dat ook weer om in spanning.
al is het maar eventjes maar voor de kleine componenten kan dit wel te veel zijn.
maar doordat deze meestal in een metalen bekisting zitten (kooi van faraday) gebeurt er meestal niets want de inductie komt dan niet bij de spoelen van de trafo.

bliksem kan zowel via de netspanning als de antenne als de telefoonlijn binnen komen.

wil je het goed doen dan moeten er dus alle stekkers uit.

ps voor de elektriciens onder ons waarom bestaan er blikseminslag beveiligingen en overspanning beveiligingen als een aardlekschakelaar genoeg is?

en dan bedoel ik niet de stekkerblokken van de doe het zelf zaak waar alleen een condensator in zit.


@ rene:

je verhaal leek er technisch nogal aardig uit te zien, maar op het laatst sla je met die condensator de plank flink mis! je ging op het aanzicht van het ding uit en refereerde dat aan jou bekende dingen die er op lijken.
in die stekkers zit een varistor die bij minder dan 10 % overspanning t.o.v. de nominale spanning doorslaat en zo'n 4ka. kan verdragen. je zou het niet zeggen aan de aansluitdraden, doch het moment is heel kort: enkele µ-sec.
wanneer je me niet gelooft, schroef dan maar eens zo'n ding open en klop de gegevens die op de platte schijf staan maar eens in google. of klop varistor eens in. verhelderend!

verder refereer ik aan mijn opmerking over directe bliksemnslag.

h.