Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-07-2010 00:32:44
Elektronica & TV

Onweer/ bliksem inslag

Gratisrijden schreef op vrijdag 16 jul 2010, 17:14: renieoe schreef op vrijdag 16 jul 2010, 16:57: bij alle mooie verhalen boven lees ik nérgens iets over de enorme hoge magnetische straling die bij een blikseminslag optreedt waardoor elektronische apparatuur defect kan geraken zónder dat de steker van een apparaat in het stopcontact zit !!dan heb je toch niet goed gelezen, want gerard55 noemde de inductie al.

die inductie is inderdaad de grootste schadeveroorzaker. het magneetveld kan in een omtrek tot 1 kilometer nog alle apparatuur kapot slaan. hoe langer en dunner de kabels zijn (hogere weerstand), deste hoger wordt de spanning, die door inductie wordt opgewekt. dus niet alleen de stekkers eruit, maar ook de kabels eraf, dan zit je het veiligst.

@ gratis:

aardig verhaal, doch je had er niet bij moeten zetten: "en dunner de kabels zijn (hogere weerstand),".
want daar gaat het mis. want weerstand dempt de stroom dóór -en daardoor de spanning óp de draad. verder is de geïnduceerde spanning bij inductief gekoppelde spoelen afhankelijk van het aantal ampére x windingen. de primaire winding is één (de bliksemschicht) en de secundaire winding is ook één in een leiding. alleen het aantal ampéres is zeer hoog, doch de afstand tussen de leidingen, wanneer het geen directe inslag betreft ook. je kunt dan niet meer spreken van inductief gekoppelde spoelen van één winding.
alleen bij een geheel afgekoppeld apparaat zonder een metalen kast, dat bij een inslag toch defect is geraakt kan inductie in het spel zijn, via interne spoelen.

mij, als middelbaar electro-technisch installatietechnicus, electronicus én uit hoofde van mijn hobby al vele decennia zeer geïnteresseerd in het verschijnsel bliksem en de gevolgen daarvan, lijkt dit vergezocht doch niet onmogelijk. want het onmogelijke is nog nooit vertoond, is mijn devies.

h.