Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-07-2010 03:09:31
Elektronica & TV

Onweer/ bliksem inslag

Hrdwerrorman schreef op zaterdag 17 jul 2010, 00:32: @ gratis:

aardig verhaal, doch je had er niet bij moeten zetten: "en dunner de kabels zijn (hogere weerstand),".
want daar gaat het mis. want weerstand dempt de stroom dóór -en daardoor de spanning óp de draad.toch werkt het zo. een hogere weerstand betekend namelijk, een groter spanningsverschil binnen de kabel.

het fenomeen heb ik leren kennen door het werken met pa installaties, waar de kabels van de tribune helemaal naar het mengpaneel achter het publiek lopen. hier krijg je met allerlei storingen te maken van de bekende 50hz bromtoon tot radiozenders in de microfoonkabels, die op zulke lengtes als condensator functioneren.

maatregelen die je hiertegen kunt nemen zijn o.a. symmetrische kabels gebruiken(send en return heffen spanningsverschien tegen elkaar op), signaalkabels uit de buurt van stroomvoerende kabels houden(inductie voorkomen) en weerstanden verlagen (dikkere kabels).

directe inslag in leidingen komt maar zelden voor. ook een bliksem die niet op de aarde neerslaat kan grote schade veroorzaken.