Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-07-2010 09:06:47
Elektronica & TV

Onweer/ bliksem inslag

Wij haalden bij naderend onweer vroeger altijd de stekkers eruit. juli 2002. er was zwaar onweer op komst. bn de tuin hadden we alles al plat gelegd. de lucht werd groen. en wij renden zoals altijd door het huis om van alle apparatuur de stekkers eruit te halen. de computer werd zelfs afgekoppeld en midden in de woonkamer gezet. terwijl mijn man op de bovenste verdieping was om nog te controleren keek ik beneden uit het voorraam naar de lucht. op dat moment sloeg het in. waar precies weet ik niet. vermoedelijk is het aangetrokken door een grote boom voor het huis maar daar langsheen gegaan. de knal was oorverdovend. een buitenlamp vloog door de lucht met een vuurstraal er achteraan. gevoeld heb ik het ook. een hele rare gewaarwording. de knal van de inslag was gigantisch. de stoppen waren er inderdaad uit. (we hebben zo'n nieuwe meterkast met kleine schakelaartjes). nadat we de meterkast weer ingeschakeld hadden, roken we een brandlucht. gauw hebben we de meterkast weer uitgeschakeld.
alle woningen rondom de boom hadden schade. ook wij. ondanks dat we alle stekkers eruit hadden gehaald was er veel kapot. de tv, het bubbelbad, delen van de computer, de telefoon, de muziekinstallatie, het tv/telefoonkastje aan de muur was zelfs helemaal verbrand van binnen (daar stond ik 1 meter vanaf). bij de buren waren zelfs cv ketels kapot. een andere buurvrouw die net aan het koken was vertelde dat de pannen van het fornuis af sprongen. de tvkast voor ons huis (4 meter van waar ik stond) was verbrand. ook bleek de bedrading van tv onder de straat doorgebrand te zijn. men is er dus nog wel even mee bezig geweest.
sindsdien halen we de stekkers er niet meer uit. bij een inslag helpt het toch niet. de man die in de straat alles kwam repareren vertelde dat bij een inslag er een soort inductieveld ontstaat en dat de energiestoot gewoon van stopkontakten naar in de buurt liggende stekkers overslaat. nou dat klopte ook wel, hoe kon anders apparatuur kapot zijn waarvan stekkers er uit lagen.
we zijn zelfs nog voorzichtiger geworden. bliksem is zo onvoorspelbaar en kan zo'n grote afstand overbruggen. tijdens hevig onweer gebruiken we geen kraan, gaan niet naar toilet, er wordt niet gedoucht. ramen gaan dicht, we blijven bij het raam vandaan en gaan midden in het huis zitten. sommigen vinden dit overdreven. en dan denk ik, vind dat dan maar. wij nemen geen risico meer. en we praten wel verder als je zelf ook een inslag hebt gehad. nadien hebben wij gelukkig geen inslag meer gehad. wel is er in datzelfde jaar een stuk verderop in de straat een inslag geweest met uiteraard dezelfde gevolgen. en weer die cv ketels ...