Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-07-2010 10:34:43
Elektronica & TV

Onweer/ bliksem inslag

Ik las ook ergens dat door de kooi van faraday de inductie werd tegengehouden. dat is onjuist.

inductie ontstaat als gevolg van een magnetisch veld en dat is door afscherming tegen te houden. in iedere meer-aderige kabel of leiding is er sprake van inductie. inductie ontstaat overal waar op wat voor wijze dan ook magnetische velden zijn. het is niet altijd zo krachtig als mogelijk tijdens een blikseminslag ontstaat.
inductie is met een spanningszoeker zichtbaar te maken. als je de zwarte draad (schakeldraad) in een lichtinstallatie neemt terwijl de bruine draad (fase draad) stroom voert, dan ontstaat er door het opgewekte magnetische veld een inductiespanning in de schakeldraad. kun je zo beetpakken, want er loopt een zeer lage stroom. de spanning loopt in sommige gevallen zo hoog op dat je spanning zoeker het toch aangeeft.

ook in elektromotoren wordt er rekening gehouden met inductiespanningen. inductie veroorzaakt een tegenkracht die men in de elektrotechniek noemt: tegen emk ofwel tegen elektromotorische kracht. dit is het gevolg van inductie.

de schade bij blikseminslag kan dus heel goed worden veroorzaakt door de opgewekte inductie.